Search This Blog

Thursday, January 29, 2009

„Пецко“ - Итар Пејо ... Дарко Марковиќ ...

http://media.a1.com.mk/members/images/pecko160x120.jpg http://www.vest.com.mk/images/%7B62AADB48-54CB-11D5-B195-000629572998%7D_darko-1.jpg

„Пецко“ е Итар Пејо на нашето време - вака новинарот на Утрински го споредува „Пецко“ со ненадминатиот Итар Пејо ... Дарко Марковиќ, архитект кој се бави со карикатура ...

читај повеќе »

  • Со малку иронија, би сакал да се заблагодарам на сите влади и премиери, почнувајќи од 1960 година кога прв пат почнав да објавувам карикатури, па се' до денес, на нивниот огромен ангажман во создавањето материјал за моите карикатури, филмови и стрипови.
  • ... животот е премногу сериозен за да го сфаќаме сериозно, ако ти влезе страв во коските, телото почнува да ти се витка или ако си ситна душа, тоа не значи дека си душичка.
  • ... неговите родители очекувале од него да биде доктор, инженер или адвокат, но тој запишал архитектура, а неговите родители биле разочарани што наместо да работи по професијата тој почнал да црта карикатури.
  • Пецко не е националист, не е политички определен, не навредува никого, не лаже, не краде, не е верски фанатик, ниту атеист. Неговата мисла ни е блиска. Често мислиме дека е наша.
  • Промовирани дела од Дарко Марковиќ
http://www.vecer.com.mk/WBStorage/Articles/CB5084258E391247BF625F5D206A7972.jpg http://217.16.70.245/izdanija/795/4136.jpg http://www.mango.org.mk/pix/p003.jpg http://www.mango.org.mk/pix/p002.jpg http://217.16.70.245/izdanija/1745/23097.jpg http://www.vest.com.mk/images/%7BD4070719-28FB-4C49-B49D-1BBDD97D4C8D%7D_Darko%20slika2.jpg

No comments:

Blog Archive

Site Meter