Search This Blog

Monday, January 05, 2009

Коледарски огнови - припрема ... фото сторија ...

Коледарски огнови - припрема ... фото сторија ...

1.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-1Large-6.jpg?t=1231161869

Утрово прошетав малку низ населба, во лов на некоја фотка ... “уловив“ и некои домаќини кои ги припремаа коледарските огнови - кои предизвикуваат муабети дека се тоа пагански обичаи, кои не се својствени за Македонија ... не биле традиција ...

читај повеќе »

Всушност црквата се противи на овој традиционален обичај - бидејки е во време на бдеењето ... во време на молитвите пред големиот христијански празник Божиќ ... во време на строг пост ... кој на овие масовни дешаванки се прекршува со грејана ракија и оро ... студот и огнот си го прават своето ... Незнам како ке биде оваа година но паметам дека на коледарските огнови доаѓаа попови кои благослаовуваа ... сипуваа вино на коледарската погача која се крши за да се избере идниот кум на коледарскиот огин ... нели оној кој ке ја најде паричката догодина е кум/домаќин на коледарскиот огин ...

2.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-2Large-6.jpg?t=1231162505

3.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-3Large-6.jpg?t=1231162534

4.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-6Large-5.jpg?t=1231162711

5.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-4Large-6.jpg?t=1231162597

6.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-5Large-6.jpg?t=1231162628

7.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-7Large-5.jpg?t=1231162651

8.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-8Large-5.jpg?t=1231162675

9.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-9Large-5.jpg?t=1231162782

10.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-10Large-5.jpg?t=1231162807

No comments:

Blog Archive

Site Meter