Search This Blog

Friday, January 23, 2009

Биос проблем ... BIOS ... (енгл. Basic Input-Output System) ... Интернет страници за работа/сетирање на БИОС-от ...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Phoenix_bios.jpg

Веќе подобро време имам проблеми со работата на BIOS-от (енгл. Basic Input-Output System) ...

читај повеќе »

Имено ми се случува наутро кога ке треба да го стартувам компјутерот да не сака да ми се подигне ... понекојпат ке ми појави грешка т.е. ке го изгуби сетингот за Хард дискот ... па откако ке го поправам компјутерот стартува како треба ... Не, не се појавува ова на секое подигање ... одвреме навреме кога на компјутерот така “ке му се кефне“ ...

Пред некој ден гледам порака при стартување “проблем во BIOS-от“ ... долго време не можев да го “уловам“, да влезам во него за да видам што мајка му е ... За да терам работа го ставам резервниот компјутер на маса ... го оставам да ми се „одлути“ мојот компјутер ...

По извесно време успеав да влезам во BIOS-от ... гледам сите сетинзи се изместиле ... се изгубиле ... си велам што мајка може да му биде ... проверувам матичната ништо сумјиво на неа не гледам ... ај викам да ја сменам батеријата на матичната ... ми изгледаше заслабена ... ја сменив со нова ...

Уклучувам компјутерот, повторно го сетирам биосот, бидејки кога ке ја промените батеријата целиот сетинг на биосот се губи ... го подигам компјутерот и гледам се нормално работи ...

Останав во недоумница, што му е на компјутерот:

  • проблем на матичната, ако го има, нема да работи ... ??
  • проблем во напајањето ... работи ... но можеби е заслабено ... ??
  • проблем со јачината на струјата која ја прима компјутерот ... е тоа не сум проверил .. си викам Ново Лисиче е ова има иљадници компјутери ... ако е проблем со струјата ке биде проблем кај сите ...
  • останав со мисла што може да е проблемот ...??

Ако некој има идеја што е проблемот нека пише коментар ... да, ке заборавев виндосот е лиценциран ...

Во меѓувреме повторно направив бекап на податоците ... правам еднаш месечно ... вчера ме распаметија - дека имало некакви вируси кои деновиве се актуелни кои бришеле податоци ... кој жив разумен створ може да смисли таква пакост ... која е идејата на луѓето да им ги бришеш податоците ... Си велам веројатно се работи за компјутерски криминал на бројните фирми кои продаваат интернет заштита ... јас самиот се штитам со NOD 32 ... некако најмалку ме замара инајмалку ми го успорува компјутерот ... но највеќе се штитам со старото правило научено од родителите а тоа е “не расговарај и не се дружи со непознати“ ... во случајот на компјутерот “не отварај никаков меил, особено не ФАЈЛ кој ти е пратен или ти се нуди од непознат“ ...

Сметам дека компаниите што произведуваат заштита од вируси се најголемите производители на вируси ... затоа и премногу не им верувам на програмите за заштита од вируси ...

  • BIOS (енгл. Basic Input-Output System) је скуп рачунарских програма намењених основној комуникацији са хардвером рачунара. Он омогућава постављање основних радних параметара, проналази и учитава оперативни систем у радну меморију (RAM). У својој основној верзији BIOS садржи програме који омогућују рад тастатуремонитора. Обично је написан у асемблеру и прилагођен одређеном хардверу рачунара и .
  • Данас се под BIOS-ом подразумевају и програми уграђени у поједине делове - компоненте рачунара (графичка картица, матична плоча, DVD, мрежна картица, SCSI итд.).

Што всушност одработува БИОС-от кога го старутваме компјутерот:

  • The BIOS is boot firmware, designed to be the first code run by a PC when powered on. The initial function of the BIOS is to identify, test, and initialize system devices such as the video display card, hard disk, and floppy disk and other hardware.
  • This is to prepare the machine into a known state, so that software stored on compatible media can be loaded, executed, and given control of the PC.
  • This process is known as booting, or booting up, which is short for bootstrapping.
  • BIOS programs are stored on a chip and are built to work with various devices that make up the complementary chipset of the system. They provide a small library of basic input/output functions that can be called to operate and control the peripherals such as the keyboard, text display functions and so forth.
Ако некој од вас знае добри интернет страници за работа/сетирање на БИОС-от - нека ми ги линкува во коментар ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter