Search This Blog

Thursday, July 03, 2008

Вињета ... Vignette (road tax) ... Vinjeta ...

http://www.zurnal24.si/export/sites/z24/_data/images/slovenija_ceste/vinjete_zgled_osebna_Dars.jpg_1263901871.jpg
Повод за овој напис е појавата на на патиштата на Словенија ... Тоа се всушност налепници - со кои се патува низ автопатиштата на Словенија, кои се продаваат во сите наплатни рампи по автопатиштата и во сите бензински пумпи ... Имено ги има како шестмесечни а ке излезат и годишни ... Целата е возилата да не се задржуваат на наплатните рампи и да не се ствараат колони ... така се намалуваат и потребниот број на луѓе кои вршат наплата на патарина ... цената на вињетата во словенија е од 55 односно 35 евра ... Полугодишната налепница за мотоциклите чини 17,5 евра ... Казната за непоседување вињета е 300 - 800 евра ...
читај повеќе »
Се чини дека и за Македонија ова е идеален начин како да се соберат парите од патарината ... да го снема она пола/пола на наплатните рампи ...Вињета (такаса за користење на патишта) во ЕУ првпат е воведена во Белгија и Данска на 9.Феброар 1994 год ... Луксембург, Холандија и Шведска стартуваа со Вињети од 1997 година ... Досега Вињети во ЕУ користат и други држави: Аустрија ... Бугарија ... Чешка ... Франција .. Германија .. Романија .... Словачка ... Швајцарија ... последна што воведува е Словенија ...
Вињетиве како налепници ме подсетуваат на едни налепници кои ги имавме на возилата пред триесетина години ... кои ги добивавме при регистрација и служеа на сите да им стане јасно дали е возилото регистрирано за оваа година или не ...
Цените на вињетите се различни од држава во држава во зависност од големината/должината на автопатиштата ...
Avstrija letna 73,80 € 2-mesečna 22,20€ 10-dnevna 7,70 €
Češka letna 42 € mesečna 14 € tedenska 9 €
Madžarska letna 158 € mesečna 18 € 10-dnevna 11 € 4-dnevna 5 €
Slovenija letna 55 € polletna 35 €

Slovaška letna 36 € mesečna 10 € tedenska 5 €
Švica letna 25 €

Image:H-vignette 2007.jpgImage:Maut rocna slvovakia 2007.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/Highway_vignets.jpg/800px-Highway_vignets.jpg

No comments:

Blog Archive

Site Meter