Search This Blog

Saturday, July 12, 2008

Не прифаќаме “морков и стап“ за името ...

Македонија не прифаќа политика на „морков и стап" во однос на прашањето за името и зачленувањето на земјата во НАТО или во ЕУ и нема да подлегне на притисоци за да влезе во алијансата.Ова е позицијата со која македонскиот преговарач Никола Димитров и Мартин Протоѓер, шеф на кабинетот на премиерот Никола Груевски, настапиле пред посредникот во спорот за името, Метју Нимиц ...

читај повеќе »

Пораката до Нимиц е дека:

  • Македонија несака во игра да го ства идентитетот ...
  • поврзаноста на името и идентитетот ... за сметка на НАТО и ЕУ ...
  • порачано му е на Нимиц дека не треба да излегува надвор од рамката на Резолуцијата 817 на Советот за безбедност на ОН и на содржината на Привремената спогодба ... посебно околу идентитетот кој никаде не се спомнува како рамка на преговорите ...
  • се констатира дека Грција е таа која уценува и не наоѓа компромиси ... не попушта ... дека онака како се предлагаат решенијата за спорот на името длабоко се навлегува во идентитетот на Македонецот ...
Се спрема ли Македонија да се обрати преку Советот за Безбедност - до Генералното собрание на ООН ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter