Search This Blog

Thursday, July 03, 2008

Целта на војната во Ирак ...

Во историјата на воените судири на Ирак - ниедна војна не траела пократко од 10 години ... а такви војни имало многу на број ... таква е и последната повеќегодишна ...

На сите ни беше објавено дека последната војна е за да се демократизира Ирак ... да се симне од власта тиранот во лицето на Садам ... и да се уништат неговите арсенали на хемиско и биолошко оружје ... како и да престне соработката на Садам со Алка-еда ... Со војната падна режимот на Садам - кој е обесен во судски процес ... не се пронајде ниту биолошко ниту хемиско оруќје ... не се докажа поврзаноста на Садам со Алка-еда ...

Но затоа Ирак вчера ги отвори нафтените полиња за странските фирми, отворајќи го патот за големи инвестиции на мултинационалните компании, кои 40 години немаа пристап до ирачките наоѓалишта на нафта.

Што ли ке никне од утробата на Косово за некоја година ??.

No comments:

Blog Archive

Site Meter