Search This Blog

Thursday, July 24, 2008

Стоковна “Камени мост“ ... шест испостави на “ДОЕЛ Да се преживее - седиште Центар ...“

http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/9821C70A119D8E429C6C01169680BB07.jpg
 • гаки три за стотка,
 • чорапи десет за стотка,
 • чадори 8о денари,
 • мајци стотка ...
 • наочари рејбан - оригинал бато/види како ти стојат ... сто педесет денари ...
 • сати сеико и други марки ... сто педесет денари ...
 • батерии СОНУ - оригинал ... десет денари ...
 • ефтинко ...
читај повеќе »

Вака преживуваат дел од трговците роми на камени мост се разбира во центарот на Скопје ... чадорите се наоѓаат и за сенка ...за рекламава ке им барам попуст кога следниот пат ке пазарам ...
 • близу до нив друга испостава на просјаци ... едни деца, полегнати на гол камен, други те тргаат за ракавот и ти велат дај пед денари жити се ... да ти е жива швалерката ...
 • трета испостава понатака, врти кибритчиња и ги мами наивните дојденци во Скопје ...
 • четврта испостава одмара во тревниците во околните паркови заедно со „Дорчо“ (коњот, разбира се ... и превоз треба групите да имаат ... градски е прескуп ...)....
 • тие се и газдите и макроа на шестата испостава која приквечер за ефтини пари нуди други услуги - набрзински ... после нема да личеле циганчињата на швеѓани ...
 • п.с. ја заборавив седмата испостава тоа се ситните кратци и џепчии - кои дежураат во гужвите и синхроонизираат напади на осамени жени и бабички каде мета се нивните ташни ... секако мета се и мажите кои невнимателно дебелите паричници ги ставаат по навика во задните џебови - така правел дедому ... а зошто инаќе би биле задните жебови ...
 • веројатно има уште некоја нова испостава ... следат тие нови трендови ...
 • тука ги заборавив оние кои собираат картони и секундарни суровини ...
 • па старо купујем-ново продајем ...
 • поправам чадори и оштрам ножеви е замрена професија отиде во историјата ... веројатно ке се сети некој да ја заштити со закон таа професија во изумирање ... стара чаршија е близу и искуствата се тука ...
 • носачите на куфери ...

2 comments:

Anonymous said...

Ako gi zemas prodavacite/ispostavite na kameni most kako reprezent za siramstijata vo Makedonija sto sakam da veruvam deka e taka od naslovot na postot......vo red. No ponatamu vo tekstot na pomalku humoristicen nacin go objasnuvas zivotot na onie koi nekako prezivuvaat vo ovaa tranziciska golgota, na onie koi najmalku se zastiteni i ednakvo tretirani od sistemot/opstestvoto (duri i so ovoj post) Nacinot na pretstavuvanje ti e mnogu klasicno stereotipen kako i sekoj neCigan vo Makedonija. Ti pisuvam samo od edna pricina deka cesto go citam tvojot blog i smetam deka imas prilicno vlijanie na blog zaednicata.

volan said...

Го пишувам она што го гледам ... а Ромите ги почитувам ...

Blog Archive

Site Meter