Search This Blog

Friday, July 04, 2008

Што да правиш ако те касне змија ...

http://www.vest.com.mk/images/%7BC96B3B54-1D10-44A4-BA5C-80520EA02AE7%7D_3.jpg

Во топлово време змиите излегуваат од земјата ... секако во потрага за храна ... змиите се месождери ... најчеста храна на змиите се ситните животики ... змиите не напаѓаат покрупни животни во кои спаѓа и човекот - осем ако не бидат загрозени од нив ... змијата по правило бега од човекот ... дедоми бог да го прости велеше “се што е помало од тебе не е опасно ...“

читај повеќе »

Но - што да прави човек ако случајно го касне змија ... секако треба да појде во најблиската болница на стручен назор на лекар ... но змии нема по градовите тие се во планините ... по камењарите ... што човек треба таму да направи ... секако треба да се трудите да не ве касне змија ... змиите најчесто касаат на стопалото до глеждот ... значи ако сте во планина одете со планинарска кондура која сигурно ке ве заштитиод змиите ... но ете не сте се спремиле за тоа и ве каснала змија ... не сте сигурни ни дали е отровна ... во МК има само неколку вида на отровни змии ...

Пробав да просурфам низ интернет како треба да се постапува кога ке те касне змија:

 • Ако дојде до гризнување од змија, прво се организира транспорт до најблиската болница.
 • Додека трае транспортот, гризнатото место треба да се санира така што ќе биде измиено со дезинфекциски сапун и вода,
 • а ќе биде мобилизирано и ќе се држи пониску од местоположбата на срцето.
 • Тоа место ќе биде покриено со чиста газа или влажна облога за да се намали отокот и непријатното чувство.
 • а задолжително треба да се стегне со завој за да се намали протокот на отровот ...

еве и други совети ...

 • Umirite ugriženu osobu koja može biti prestravljena i nervozna
 • Odmarajte se i držite ugriženi dio tijela mirno, najradije u nekom visokom položaju
 • Ostavite mjesto ugriza skroz na miru
 • Nazovite ljekara ili bolnicu za savjet
 • Svi koji su dobili ugriz zmije trebali bi se kontrolisati u bolnici ili hitnoj pomoći
 • Kod brzog pogoršanja zdravlja nazvati umbulantu i ambulantna kola ...

Еден од овие два совета е грешен ... местото каде е гризнато треба да се држи високо над срцето или ниско ... би бил благодарен ако посочите други сајтови каде се дава упатство - постапка што треба човек да прави ако случајно го касне змија ... добрите советике ги едитирам во постот ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter