Search This Blog

Wednesday, October 01, 2008

Преименување ... машина за применување ... The Renaming Machine - Skopje 29-30.09 ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/preimenuvanje0Large.jpg?t=1222885978

Сношти во Културниот центар точка се одржа последниот ден од конференцијата со тематика за Преименувањето ... т.е. таканаречената машина за преименување ... The Renaming Machine - Skopje 29-30.09 ... сето ова е дел од проект кој го водеше Др. Сузана Милевска ... веројатно за да појасни некои процеси на Преименување кои нам ни се случуваат во последните 15 години ... за што говори и првата слика од постот која ја направи Центарот за нови Медиуми ...

читај повеќе »

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/preimenuvanje1Large.jpg?t=1222886166

Учесниците од првиот дел на Конференцијата која е од меѓународен карактер, со гости од Бугарија, Словенија, Романија ... се одржуваше на англиски јазик ... за мене најзначаена беше опаската на Жарко Трајановски дека: ако нас не обвинуваат дека сме го “окупирале“ именувањето со Македонија и Македонци ... тогаш тоа го прави и ЕУ - окупирајки го терминот “Европа“ во кој не се вклучени сите географски делови на Европа ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/preimenuvanje3Large.jpg?t=1222887311

И за првиот и за вториот дел имаше заволителен број на публика ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/preimenuvanje4Large.jpg?t=1222887604

За нас блогерите поинтересен беше вториот дел од Конференцијата во која блогерите зборуваа за преименувањето ... Фемгерила го отвори овој дел, го истакна и своето одлично познавање на англискиот ... Рече дека како составен дел на проектот вклучени се неколку блогери кои дадоа свои мислења за темата на свои постови:

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/preimenuvanje5Large.jpg?t=1222888887
и во вториот дел имаше публика, но овојпат првите редови беа резервирани за блогерите ...
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/preimenuvanje6Large.jpg?t=1222888976
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/preimenuvanje7Large.jpg?t=1222889032
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/preimenuvanje8Large.jpg?t=1222889092
на крај по закуската, блогерите завршија - на уште по едно пиво во клубот на новинарите ... малку симболика ... :)

No comments:

Blog Archive

Site Meter