Search This Blog

Thursday, October 30, 2008

Државен празник за одбележување на античкото наследство ...

http://www.vest.com.mk/images/%7B3649653F-9FA2-47DA-8274-D3775E399414%7D_Aleksandar-2.jpg http://www.vest.com.mk/images/%7BD5BC68C9-E929-44F4-96D7-3994FE7C784E%7D_pasko-2.jpg http://www.vecer.com.mk/WBStorage/Articles/DB38A5AB7FA6184A82560FF6E5824802.jpg

Како што вети ВмроДпмне во секој град оваа година ке никне по еден споменик за одбележување на античкиот период ... некаде ке се гради споменик ... Скопје ... Битола ... некаде ке се прават плоштади ... а некаде ке се преименуваат улици и плоштади по античките имиња - по примерот на скопскиот аеродром ...

читај повеќе »

Во првиот мандат на оваа Влада - меѓу првите работи беше изменет Заонот за државни празници на РМ ... и покрај големиот број на денови за празнување (27) - ниеден ден не беше предвиден за славење на античкото минато ... заборави ли законодавецот дека ако - централно место на МК плоштад е предвидено за Скулптурата на Александар Македонски ... ако антиката се воведува во сите градови т.е. нивните централни места ... тогаш мора да има и соодветен празничен ден/ови ... можеби во скоро време ке следи предлог за уште еден празничен ден ... “Ден на Античка Македоинја ...“...

http://www.vreme.com.mk/images/Image/plostad%20%28Small%29.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/mk/2/26/P1010082.JPG

http://www.vecer.com.mk/WBStorage/Articles/78187D3FC2D6DD419BA624A427326FBB.jpg http://tbn0.google.com/images?q=tbn:FYQtreq5TkWf1M:http://www.europeportreviews.com/GreecePictures/ThessalonikiStatute.jpg

No comments:

Blog Archive

Site Meter