Search This Blog

Tuesday, October 21, 2008

Колку Македонци се иселуваат годишно од Македонија ... и зошто ...

Колку Македонци се иселуваат годишно од Македонија ... и зошто ... Ако се земе како вистинит податокот од новинското истражување на Дневник - За една година во Италија заминале 15.000 Македонци ... Бранко Горѓевски ...

читај повеќе »

ке дојдеме до фрапантни податоци за иселување од Македонија кое не запира ... годишно Македонија губи по еден град ... зошто се иселуваат ... просто е заради невработеност и во потрага по својата животна шанса ... својот сон ... нели само еден живот имаме ... иселувањето е главната причина поради аплицирањето на огромниот број за БГ пасоши ...

 • ИССЕЛУВАЊЕ ... и малку бројки ... идеалот на македонците особено младите во македонија е да заминат од Македонија и среќета да ја побарат во друга држава каде некој за своите граѓани обезбедил:
  - Ред и поредок ...
  - Систем на вредности ...
  - Правила на играта ...
  - Правда ...
  - Слобода на движење во безбедносна смисла ...
  - Слобода на движење на идеи и капитал ...
  - Безбедност и рамноправност ...
  - Социјален мир и правда (од платата да можеш да го истераш месецот ...)
 • Традицијата на иселувањето од Македонија е стара повеќе од стогодини ... Од многу одамна Македонија неможејки да обезбеди економска и социјална иднина за своите деца била земја на иселеници ... Колонии Македонсци има во далечната Америка ... Канада ... Австралија ... Германија и Скандинавските земји ...
 • Долниот преглед на бројки е сумиран од сајтот на Агенција за Иселеници ... Првата колона е најголем регистриран број на иселеници ... Втората колона е последен регистриран број на иселеници ...
 • АФРИКА 78 78
  АВСТРАЛИЈА 81898 81898
  АВСТРИЈА 3607 3607
  АЗИЈА 210 210
  БЕЛГИЈА 10667 10667
  БОСНА И ХЕРЦ. 1596 447
  ВЕЛИКА БРИТ. 1284 1284
  ДАНСКА 3147 3007
  ХОЛАНДИЈА 1097 1091
  ИТАЛИЈА 23106 23106
  КАНАДА 31265 31265
  СРБИЈА И Ц.Г. 47200 47200
  НОВ ЗЕЛАНД 621 621
  НОРВЕШКА 550 550
  РУСИЈА 54 54
  САД 43783 43783
  СЛОВЕНИЈА 2611 109
  ГЕРМАНИЈА 61105 42550
  ТУРЦИЈА 139 139
  ХОЛАНДИЈА 1091 1091
  УКРАИНА 9 9
  ШВЕДСКА 4872 3391
  ШВАЈЦАРИЈА 53907 53907
  ФИНСКА 163 163
  ПОЛСКА 300 300
  ОСТАНАТИ 100 100
  Тотал 374460 350627

  Ке пробам да најдам најнови податоци за бројот на нашите луѓе кои живеат во странство ... За крај сакам да кажам дека еден од елементите дали економските и социјалните политики во една држава се успешни е секако и индикаторот на бројот на иселениците ... т.е. доселениците ... Иселувањето од Македонија е процес кој е децениски, процес кој не успева никој да го запре ...

  Во Македонија се вселуваат само Албанци од Косово и Албанија ... па и тие во последно време не ја сметаат МК за примамлива дестинација ...

1 comment:

Anonymous said...

Se custvuvame izbrkani od svojata tatkovina.

Blog Archive

Site Meter