Search This Blog

Wednesday, October 22, 2008

Декларација за името во Парламентот ...

На иницијатива на Тито Петковски, подржана од СДСМ ке се расправа по “декларација за името“ ... ке се искажува “единство“ во врска со нашето име ... вчера пратениците цел ден се усогласувааа дали да има или не точка на дневен ред ... т.е. како да тече расправата ...

читај повеќе »

Веќе се пишуваат говорите на учесниците во расправата ... секоја пратеничка група има право на по еден говорник ... Уводничари ке бидат Претрседателот и Премиерот ...

Јас искрајно не ја гледам целта на расправата за ова прашање во Парламентот во момент кога не се гледа крај на преговорите ... особено во услови кога со различни меѓупартијски позиции - ке си ја загрозиме позицијата во преговорите ... Легалистите секако ке речат крајно време беше да се отвори расправа по ова прашање ... мене ми е зборист дека Македонија од ова во овој момент нема корист ...

Веќе искажав мислење дека Претседателот треба да се повлече од директното учеството во преговорите во овој спор ... (впрочем и во Грција нивниот Претседател само се информира до кај е работата ... преговорите ги тераат владини претставници ...)... да го остави Премиерот да го истера спорот онака како запишал во својата програма ... за да може да ја понесе славата ако го реши спорот или одговорноста ако нерешениот спор ни е главна причина на кочење во интегративните процеси ... т.е. самоизолација ...

1 comment:

Anonymous said...

Sto ima tuka da se rasprava koga stavovite na pozicijata i opozicijata se razlicni,ovde moze samo da dojde do karanje i pcuenje,nisto drugo posto opozicijata bara vlez vo NATO i EU po sekoja cena ili vo najmala raka da se zacuva "dostoinstvoto" pa nie so samoto sednuvanje na masa za imeto,se obezlicuvame,grcive samo ke ne dotepaat,nema sansi grcive da dozvolat da si go zadrzime -makedoskoto- nase,samite prregovori se bezpredmetni,nemaat sansi za uspeh a "deklaracijata za imeto" e navistina nepotrebna i bezcelna.Edinstveno opozicijata ke go iskoristi momentot da frla so drvja i kamenja po vlasta,no i samata opozicija e katastrofa.

Blog Archive

Site Meter