Search This Blog

Saturday, October 25, 2008

Плати под 100 евра ... заработките на скопјани споредени со околните градови ...

Вечер и Утрински излегоа со две анализи поврзани со заработувачките во Македонија:

читај повеќе »

 • 20.000 работници земаат под 100 евра ... ВЛАДАТА НЕЈЌЕ ДА ЧУЕ ЗА ЗАКОН ЗА МИНИМАЛНА ПЛАТА ...
 • во Македонија 20.553 работници земаат плата помала од 100 евра.
 • 808 работници месечно заработуваат само 4.000 денари, а
 • 11.513, пак, цел месец работат за 5.000 денари.
 • од вкупно 406.031 вработен во државата, 140.000 земаат плата под 10.000 денари.
 • 80.042 земаат плата од 12.000 денари
 • 73.411 лица заработуваат 20.000 денари
 • 50.000 денари земаат речиси 9.000 вработени,
 • 40.000 денари заработуваат 3.774.
 • 60.000 денари добиваат 14.373 лица во Македонија.
 • Број на работници - плата (денари)

  808 - 4.000
  11.513 -5.000
  3.481 - 5.500
  4.751 - 6.000
  16.173 - 7.000
  42.839 - 8.000
  59.499 - 10.000
  80.042 - 12.000
  49.929 - 15.000
  73.411 - 20.000
  27.961 - 25.000
  14.373 - 30.000
  8.573 - 35.000
  3.774 - 40.000
  8.904 - 50.000
  ------------------
  406.031 вработени
 • месечните трошоци за потрошувачката кошница изнесуваат 12.000 денари. ... Тука се пресметани само храната и пијалакот, а не се ставени режиските трошоци за струја, вода, телефон, за греење. Не се пресметани ниту парите потребни за облека, обувки, за школување на деца.
 • утврдувањето на минималната плата во државата ќе ја подобри состојбата, но власта избегнува да преговара на таа тема ...
 • Македонија е последна земја на Балканот која нема донесено закон за минимална плата ...

Скопје е најсиромашната метропола во Југоисточна Европа

http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/D5783A049F03C24EBA36E3920C61C0BB.jpg

1 comment:

Anonymous said...

А Црна Гора, Босна и Херцеговина, Грција и Албанија не се во Југоисточна Европа?

Blog Archive

Site Meter