Search This Blog

Tuesday, June 24, 2008

Дали ни е Собранието независно ?? ...

Творците на Уставот на РМ веројатно ке речат дека кога го правеле Уставот - на Собранието/Парламентот му имаат доделено, осем законодавната и контролна улога на власта/Владата ... Основната улога на Собранието/Парламентот е законодавна - но не е за потценувње контролната функција над власта ... Од одсегашната практика на парламентаарната демократија се гледа дека тоа така не функционира ... парламентарците се дефинитивно пиуни во рацете на извршната власт ... дури повеќепати имавме “продажба“ на самите пратеници ... изразена со преминување на пратеници од опозиција во позиција ...

Со темата се бави новинарката Оливера Војновска - во денешен Утрински Демократски храмови ...

  • Собранието ќе стане храм на демократијата и нема да биде во сенка на Владата ...
  • Дигнитетот на парламентот ...
  • Владата е таа што ја диктира работата на парламентот ...
  • На прсти можат да се избројат пратениците од владејачката коалиција кои ќе станат да продискутираат за некој закон.

No comments:

Blog Archive

Site Meter