Search This Blog

Monday, June 09, 2008

Бугарија бара 10 милијарди долари - репарации од Турција ... и Грција ке бара ...

Сликата “http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/906273BD316D674992DF8DC89AB7C6BD.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

На терет на протерувањето на Бугарско население во 1913 година од Источна Тракија денешен европски дел на Турција ... кога биле палени куќите и селата ... Ова Бугарија го бара како уцена кон Турција во процесот на ЕУ интеграциите ...

читај повеќе »

На 21 мај Европскиот парламент усвои резолуција со која бара Анкара „да го зголеми, во духот на добрососедските односи, дијалогот со Грција (на пример, за егејскиот континентален гребен) и со Бугарија (на пример, имотните права на бугарските бегалци од Тракија) со цел да ги реши сите нерешени билатерални прашања“.

Во истава резолуција се гледа дека и Грција ке бара репатријација за протерувањето на Грците од Турција (појасот околу морето ...) - кои потоа ги насели во Македониа ... каде направи етничко чистење на МК насление ...

Кога и да е Грција ке мора да го плати имотот на протераните Македонци од Грција ... и стадањето на раселените ... тоа е големиот страв на Грција ... Голем грев према егејците е направен со времената спогодба ... каде МК се одкажа од барањето на правата за овие бегалци од Грција ... но тие имаат право тоа да си го побараат пред меѓународните судови ... Најголеми противници за решавањето на МК прашање во Грција се доселениците во грчките делови во грчка МК ... погледните ги фаците на оние кои се во првите редови на протестите ...

Инаку кога сме кај бугарите ... Бугарите беа окупатори во Македонија неколку пати ... последниот пат се извлекоа без да платат репарации за штетата на база на големодушноста на Титова ЈУ ...

И уште нешто да прашам правници на кои ова им е струка ... застаруваат ли вакви работи ... бидејки историјата е полна со освојувања и големи селидби на народите кои се предизвикани од воени конфликти ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter