Search This Blog

Thursday, June 12, 2008

Фрчковски оджа предавање во Атина ...

Сликата “http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/D19F3D04A65F9E4FB45C7B2857AA53D8.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Од некои кругови во МК јавност ... од некои новинари ... од познати опиниум мејкери ..., Фрчковски е прогласен како еден од главните кривци за проблемот со името ... дека е тоа “негово дело“ ... дека по “ручекот“ со грчката амбасадорка сега оди во Атина да му платат за неговиот допринос за залагање и наклонетост кон грчката страна во спорот со името ...

читај повеќе »

Утрински денеска пренесува дека предавањето се одржало на покана на универзитет „Пантео“ во Атина ... од шефовите на катедрите по политички науки и историја и за филозофија ...

  • карактерот на судирот меѓу Македонија и Грција ...
  • тој не се однесува на реалните политички односи меѓу двете земји, туку произлегува од поимот „македонски“ и од симболите на овој поим, како и за тоа кој ја контролира историјата ...
  • дебалансиран судир, бидејќи Грција никогаш не преговарала директно со Македонија, туку со посредници ...
  • негативната енергија на Грција кон Македонија произлегува и од фактот што македонската држава почива на сосема поинакви основи од грчката ...
  • “Ние сме мултиетничко општество со признавање на разликите, додека Грција гради центристичко и етнички хомогено општество. Доколку Македонија успее како држава, со таква внатрешна поставеност, тоа ќе значи дека грчкиот модел не е добар“ ...
  • Грција формално преговара додека всушност целта и' е да ги одлага преговорите ...
Колку пари заработел од предавањето не пишува во Утрински - за тоа ке мора да прочитаме во Вечер ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter