Search This Blog

Wednesday, December 03, 2008

Скопските голуби - дифтари ...

Скопските голуби - дифтари ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/Skopskitediftari1Large.jpg?t=1228312722

Скопје е град во кој одсекогаш имало неброеен број на диви голуби ... колку само слики има со дифтари на скопскиот плоштад ... ги имаше порано ги има и сега ...

читај повеќе »

Во многу градови постојат два “бизниса“ врзани за голубите дифтари ... еден е оној кој продава храна за голуби дифтари ... ја купуваат луѓе кои доаѓаат да уживаат во нивната убавина хранејки ги ... а другиот е сликар/фотографер кој ги слика луѓето како се дружат со голубите дифтари ... едно време низ центар вриеше од голуби дифтари чиниш како да си на плоштадот Св.Марко во Венеција ...

Многу славни фаци од науката последните години од својот живот ги минале хранејки дифтари ...

Во Скопје има голема традиција на голубарство ... но дифтарите знаат да пленат со својата природност ...

2.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/Skopskitediftari2Large.jpg?t=1228313251

3.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/Skopskitediftari3Large.jpg?t=1228313273

4.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/Skopskitediftari4Large.jpg?t=1228313295

5.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/Skopskitediftari5Large.jpg?t=1228313318

6.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/Skopskitediftari6Large.jpg?t=1228313339

7.

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/Skopskitediftari7Large.jpg?t=1228313360

No comments:

Blog Archive

Site Meter