Search This Blog

Friday, December 12, 2008

Силата е во младите ... Кој стои позади мини револуцијата во Грција ...

http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/A449F4C1AAA73240B8B555C441FC1D29.jpg

Нешто големо се случува деновиве кај нашиот јужен сосед ... на барикади стојат од една страна млади луѓе кои напаѓајки ги брутално полициските формации на својата држава ја напаѓаат грчката држава ... на друга страна се полицајците како егзикутива на грчката држава и моменталната власт избрана на легални избори ...

читај повеќе »

Поради проблемот на неразбирањето на јазикот иако сме комшиска земја каснат информациите - која е позадината на овие протести кои се преплетоа и со неколку барања и штрајкови на синдикатите во Грција ...

Грчката Влада од една страна се труди да се бори со здивеаните демонстранти (кои употребуваат анархистички методи ...), при тоа треба не употреби прекумерна сила ... но од друга страна како да планира да воведе времено ограничување на движење и собирање на групи на граѓани ... со што дефинитивно ке биде загрозена демократијата во Грција ...

Опозицијата во Грција излезе со тврдење дека поради сето ова грчата сегашна влада нема веќе легитимитет ниту капацитет да ја води грчката држава и побара нови избори ... се обидува да профитира ...

Останатите Еу држави будно ги следат протестите кои личат на анархија од типот на протестите и немирите во Париз ... Интересно е дека факултетите и професорите во Грција се ставија во улога на заштитници на своите студенти и ученици ...

Повторно излезе дека вистинската сила за демократски промени е само во младите ...

1 comment:

Anonymous said...

Navistina sporedba na studentite i srednoskolcite kaj nas,so istite od juzniot sosed e vo najmala raka neadekvatno i nema mesto za takvo nesto a i nema smisla.I pokraj toa sto studentite kaj juzniot sosed(treba da priznaeme) se imaat obrazovano vo vistinska demokratija a nasive do pred raspadot na YU bea vo nekojsi socijalizam i na nekoj nacin kontrolirani, ne im dava pravo da bidat tolku apaticni i nezainteresirani za drzavata.Samo da se potsetime malku ponazad za kvotite na priemen ispit koi bea razlicni za siptarite i makedoncite(da bi se stignala do taa famozna "ramkovna"brojka na zapisani siptari na fakultetive).....nikoj nisto ne kaza,nitu zborce,zamislete takvo nesto da se napravese kaj grcite....prosto nezamislivo e takvo nesto,nadvor od razumot e toa za niv a sto e najvazno i site profesori do eden ke bidat na nivna strana.........dodeka ovie nasive.......gola voda.....i toa vo vistinska smisla na zborot,da ne zborivam pak za problemot so imeto.......I pokraj ogromnata siromastija kaj nas( vo sporedba so grcija) toa ne smee da bide opravduvanje za nas,potrebno e malku poveke samopocituvanje i dostoinstvo od nasa strana.

Blog Archive

Site Meter