Search This Blog

Wednesday, March 18, 2009

Последното мерење на рејтингот за овие избори ...

http://www.vecer.com.mk/WBStorage/Articles/37DCEC32634439499ED8F91631F5334A.jpg
Мерење на рејтинг на претседателските кандидати - Центарот за истражување и креирање политики

Вечер ревносно ги следи мерењата на рејтингот ... признавам и самиот за рејтинзите најрано дознавав од Вечер, бидејки тој прв излегува во електронска форма ... Табелата покажува дека Селмани ке истрча во вториот круг ...
Од кога почна кампањата, рејтингот им пораснал на Селмани, Буџаку,Хоџа, Ружин ... ова би требало да значи дека тие имале правилен начин на водење на кампања ...
Додека Иванов, Фрчковски и Бошковски на кои значително им паѓа почетниот рејтинг - имале лоша изборна кампања ... значително избубиле од првиот рејтинг ...
http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Anketa3.jpg?t=1237364099
Ако Вечер одбереше да го прикаже првиот период од анкетата ке се добиеше ново светло на мерењето на рејтинзите на ЦИКП ... дека голем губитниг на почетниот рејтинг е и Иванов кој според ЦИКП изгубил скоро 7 проценти од почетната доверба - што би значело дека за него е подобро да немал избоно представување ... Дури и Селмани изгубил од првичното мерење ...
Во вакви мали финти оној кој пишува текст и ги анализира бројките манипулира со својот читач ... ги покрива маните на својот кандидат а ги истакнува слабостите на противничкиот ... тоа докажува дека медиумот не е објективен во својата анализа ...
http://www.vecer.com.mk/WBStorage/Articles/73D500FD2E433E4591621A1DE79A1BA6.jpg
Мерење на агенцијата Рејтинг ...
http://www.vecer.com.mk/WBStorage/Articles/6C4CC0F273C2EE4884DAF8C497996CA3.jpg
Мерења на Институтот за Демократија ...
Ако ги споредиме бројките на трите агенции кои за овие избори го мереа рејтингот ке видиме само до некаде слични бројки ... бројките кај некои кандидати драстично се разликуваат ...
Највеќе се изразува разликата на бројките кај кандидатот Фрчковски и ... За последниот период имаме три раслични бројки:
 • 12,7 % кај Институтот за Демократија ...
 • 14 % кај агенцијата Рејтинг ... и
 • 8,9 % кај ЦИКП ...
Бројките на подршка за кандидатот Ѓорѓе Иванов за последниот период кај трите ангенции се:
 • 25,4 % кај Институтот за Демократија ...
 • 27 % кај агенцијата Рејтинг ... и
 • 23 % кај ЦИКП ...
За Селмани бројките се - истотака големи разлики во бројките:
 • 12,6 % кај Институтот за Демократија ...
 • 8 % кај агенцијата Рејтинг ... и
 • 13,8 % кај ЦИКП ...
За Нано Ружин бројките се:
 • 2,2 % кај Институтот за Демократија ...
 • 4 % кај агенцијата Рејтинг ... и
 • 2,3 % кај ЦИКП ...
За Бошковски бројките се - истотака големи разлики во бројките:
 • 7,4 % кај Институтот за Демократија ...
 • 8 % кај агенцијата Рејтинг ... и
 • 4,2 % кај ЦИКП ...
Дека нешто е грешно поради стандардната девијција во статистичката наука се признава разлика од само 3 проценти ... Овдека во овие мерења имаме преголемо меѓусебно мерење на бројките за ист кандидат - што би требало да покажува дека нешто во испитувањето не е како што треба ... За само неколку дена ке видиме која агенција имала најмала статистичка грешка ...
 1. Рејтинг на Агенција Рејтинг ... 17 Март, 2009
 2. Анкета - “Институтот за Демократија“ ... 16 Март, 2009
 3. Прљавиот веш на “сонце“ ... Политичар кој има “прљав веш“ во својот “политички плакар“ теба да нема место во идниот полит.живот ... 15 Март, 2009
 4. Слаба посетеност на политичките блогови ... 15 Март, 2009
 5. Селмани и Мируше Хоџа се добитници во првиот круг на изборите ... 14 Март, 2009
 6. Бисерите на Иванов ... Дали Иванв е одбран да биде жртва на овие избори ... 14 Март, 2009
 7. Нова анкета ... Центар за истражување и креирање политики ... 27 Февруари, 2009
 8. Манипулација со изборна анкета на ИРИ ... Кој ја нарачува и плаќа анкетата кај ИРИ ... 19 Февруари, 2009
 9. Нова анкета ... Плати ми за да ти кажам колку си убав ... 11 Февруари, 2009
 10. Нови анкети ... 5 Февруари, 2009
 11. Останати написи за овие избори ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter