Search This Blog

Thursday, March 05, 2009

„АТ-820“ - авион за гасење пожар, паметна инвестиција на оваа Влада ... 2 авиона пристигаат летово ...

http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/0D78A8EA4B288645AB8221002F569C96.jpg
  • ќе не' чинат 8,2 милиони евра
  • еден од најсовремените авиони за борба против пожарите
  • „АТ-820“ претставува наменски развиен противпожарен турбопроп авион, придвижуван од еден мотор, а леталото е опремено и со два интегрални резервоара со вкупен капацитет од 961 литар.
  • „АТ-902“ може непрекинато да оперира 2,42 часа и притоа да му остане резерва гориво доволно за триесетминутен лет до местото на надополнувањето гориво
  • Резервоарот за вода со кој е опремен „АТ-802“ има капацитет од 3.104 литри.
  • Целокупната содржина на резервоарот може да се исфрли над пожарот во неколку наврати или во вид на „водена бомба“ за само 1,7 секунди.
  • Авионот може да оперира од аеродроми, но и од кратки неподготвени патеки или делови од сообраќајни делници.
  • Овие авиони може непречено да полетуваат и да слетуваат на мориња, езера, вештачки акумулации, а потребни се само 10 секунди за полнење на резервоарот со вода.
  • Авионот „АТ-802“ е произведен во 200 примероци, се користи во многу земји, меѓу кои САД, Канада, Шпанија и Италија, додека од поблиските земји, Хрватска има набавено осум, а Црна Гора три летала.
Да даде господ - што помалку да бидат употребувани ... еве пост каде фалам една одлука на оваа Влада ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter