Search This Blog

Monday, January 14, 2008

Мара Бунева - 80-години од смртта ...

Картинка:Mara Buneva.jpgСликата “http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/3AF13CA06411BA46A8C19CAC3F565B95.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.Сликата “http://www.mak-truth.com/pic/buneva.gif” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.Сликата “http://www.utrinskivesnik.com.mk/WBStorage/Articles/004721969186154FB16163EBCB7647FF.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Внука на Мара Бунева, Анче Герасимовска, професорка по музика во пензија - и денес живее во Тетово ...

Atentat Prelik 61 Politika fotka - skecot.jpg

http://volanskopje.blog.com.mk/system/files?file=Atentat%20Prelik%2064%20Politika%20fotka%20-%20fotla%20Prelik.jpg http://volanskopje.blog.com.mk/system/files?file=Atentat%20Prelik%2065%20Politika%20fotka%20-%20fotla%20Prelik%20cetnik.jpg

Atentat Prelik 1 Politika fotka.jpg

Минатата година се случи голем инцидент во моментот кога почитувачите на ликот и делото ја чествуваа херојската смрт на Мара Бунева која со три куршуми од својот пиштол го застрелува Владимир Плелиќ – кој е обвинет од ВМРО дека ја разоткрива во 1927 година групата на студенти и млади луѓе (Скопски студентски процес ММТРО) кои во истрагата ги мачи и обвинува за Бугароманство ... Бунева всушност умира во болница ден потоа т.е. на денешен ден.

Бидејки Мара Бунева е митска личност за која Македонецот малку знае - се потрудив да пронајдам што се има на интернет за Мара Бунева од сите извори ... наши, Бугарски и Српски ... и сето тоа го представив во три поста:

- МАРА БУНЕВА каде ги прибрав биографските податоци и слободни фотки од интернет ... Пренесов бројни написи од весници од Македонска, Бугарска и Српска провинциенција ... малку го следев и инцидентот ... Постот беше доста коментиран особено од коментатори со Бугарска провинциенција - каде се даваа нивни видувања ... неколку интервјуи од членови а семејството Буневи ...

- Атентатот - Бунева и истрагата ... Тука се потрудив да ги пронајдам написите на Политика од тоа време - во кои се пишувало за атентатот на Бунева ...

- ВЕЛИМИР Ј. ПРЕЛИЌ ... тука исто од неколку броја на Политика истражував кој е Прелиќ ... како и зошто доаѓа во Македонија ... со што се бавел ...

Човек за да ги следи овие историски случки мора да ги погледне и другите случувања кои се случувале пред атентатот и да си донесе самиот суд за овој историски настан ... Предходно се случуваат уште неколку атентати ... Сето ова би требало да е голем предизвик за некој наш историчар - да ги протумачи тогашните случувања ...

И оваа година ке ги следам написите околу Мара Бунева ...

1 comment:

Anonymous said...

mara Buneva sepak bese bugarski spion, mazena za bugarski oficer. Taa ubi za bugarska, a ne za makedonska ideja. Dosta so toa bugarofilstvoto i bugaromanstvoto vo minatoto da gi izednacuvame so makedonsstvoto. I Bugarite ni se smeat, kolku sme naivni vo toa.
Makedonija ima svoi borci, no niv gi zapostavuvame. Dosta e od Mara Buea, od Aelksandrov, od Mihajlov. Dosta e!

Blog Archive

Site Meter