Search This Blog

Saturday, January 19, 2008

Лесковац - МК граница автопат до 2011

Распишани се тендери за изградба на автопат во Србија од Лесковац до МК краница ... ова е навистина добра вест за Македонија за која е ова најкраткиот пат до ЕУ (мислам на старата ЕУ ...) не сметајки дека Грција и Бугарија се членки на ЕУ ... и единствено парче кое не автопат ... До тогаш убаво би било и МК да го доизгради краткото прче кое не е автопат од Куманово до границата со Србија ...

... автопатот од Ниш до границата со Македонија, во должина од 42,1 километар.
... вредноста на проектот изнесува 144 милиони евра.

Тендерската документација за другата делница, која треба да поминува, низ Грделичка клисура, во должина од 30 километри ќе биде подготвена во наредните шест месеци, за што ќе треба да се издвојат околу 330 милиони евра. Рокот за завршување на целиот проект е до крајот на 2011 година.

.. дел од проектот ќе се финансира со пари од грчкиот план за реконструкција на Балканот, а околу 80 проценти од средствата ќе ги обезбеди српската влада.

No comments:

Blog Archive

Site Meter