Search This Blog

Friday, March 30, 2007

АВТОМОБИЛ НА ВОЗДУХ

Кога го прочитав насловот на написот во Шпиц - Верувале или не, автомобил на воздух! ... мислев дека се работи за некоја зезанција ... но читајјки го написот и покасно малку сурфајки на интернет се зачудив дека автомобили на воздух постојат ... и се произведуваат ...

Моторите трошеле само едно евро на 100 километри ... башка се еколошки ... побрзи се од колите на акумулатори ... можат да поминат 200 до 300 километри со едно полнење на компримиран воздух ... а башка што со нив се добива и ефтино разладување – бидејки издувниот систем произведува ладен воздух со температура од 0 до 15 степени ...

** На база на овој мотор, Тата-Индија ќе произведе четири модели на автомобили. Цената на најавениот модел ќе биде околу 5.500 британски фунти. Се планира производство на околу 3.000 автомобили годишно.

Негативности му се веројатно што мора да се полни на компресор три до четири часа ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter