Search This Blog

Friday, March 23, 2007

ЛИНК ... ЛИНКУВАЊЕ ... Блог ... Интернет

Сурфањето на Интернет и воопшто постоењето на Интернет - скоро да не би било можно без линкувањето ... Линк е термин кој означува директна врска помеѓу две веб страници. Значи упростено - за да отидеме на некоја друга веб страна едноставно кликуваме над означениот линк - кој не води на нова веб страна ...

A hyperlink (often referred to as simply a link), is a reference or navigation element in a document to another section of the same document, another document, or a specified section of another document, that automatically brings the referred information to the user when the navigation element is selected by the user.

Hyperlinks are part of the foundation of the World Wide Web created by Tim Berners-Lee, but are not limited to HTML or the web. Hyperlinks may be used in almost any electronic media.
The term "hyperlink" was coined in 1965 (or possibly 1964) by Ted Nelson at the start of Project Xanadu.
За линкувањето има безброј сајтови по интернет ... моја препорука се ...
Блогот се одвојува од другите медиуми со линкувањето ... Што е тоа Блог ... Многу дефинициии ... Што е тоа - веблог, пост, темплејт, сајдбар, блогрол? ... Нова дефиниција на блоговите ... Првиот час по блогирање ... Правила за постирање ... Фати си врски кога блогираш ... Како да ставм линк во коментар ... Како да ги сменам линковите? ... Афирмирај си го блогот ... Како да си ја зголемите посетеноста на вашиот блог – Дел 1 ... Како да си ја зголемите посетеноста на вашиот блог - Дел 2 ... Правила за пишување убиствено добри постови ... Совети за блогерчиња и блогеришта ... Денот кога блоговите победија ... Некоја Финта за Полесно Блогирање ...

Заради линкувањето Блоговите добиваат зголемена тежина кај пребарувачите ... Пишувањето на одредена тема се наоѓа при врвот на индексирањето на пребарувачите ... Особено е ова изразено кај Google ... Постојат и специјални пребарувачи на блоговите ...

Она што сакам со овој пост да потенцирам е дека - од една страна и македонските блогови го имат застапено линкувањето во во своите постови ... Но тоа не може да се каже за остантите македонски медиуми кои имаат свои веб сајтови ... Не се работи дека е тоа заради причината дека незнаат да ставаат линкови ... туку како да ги кријат изворите на своите информации ... Но во денешното време на Интернет кое стана навистина глобално село - достапно за сите ... воопшто не е тешко да најдеш извор од веста ... па затоа не ми е јасна потребата да се крије изворот на веста ... Но добро тоа е нино право ...

Дека е тоа така погледнете ги сајтовите на Македонската дневна штампа ...
Нова Македонија
Или сајтовите на Тв медиумските куќи
Македонска телевизија

Линкови во нивните написи нема ... Но пријатно сум изненаден дека сајтот на А1 телевизија во последно време срамежливо во по некој напис почна да става линкови ...
- Интернет сајт за потенцијалните инвеститори во Хрватска ...
-„Џонсон Мети“ сака да гради фабрика во Бунарџик ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter