Search This Blog

Monday, March 05, 2007

ЕТНИЧКА КСЕНОФОБИЈА и НАЦИОНАЛИЗАМ ... во Грција ...

За етничката ксенофобија во Бугарија пиував во предходниот пост ... ЕТНИЧКА КСЕНОФОБИЈА и НАЦИОНАЛИЗАМ во Бугарија ...

Бурето барут на Балканот повторно врие ... По Бугарија со етничка ксенофобија може да се пофали и Грција ... Имено грчкиот весник „Та неа“, открива дека двете снимки ги нашле на интернет, под името „видео за потхранување“. На првата снимка војниците пеат антиалбански песни, а на втората пеат како „Грците ќе им ги сечеле главите на Турците“ во Азија. Песните биле снимени со мобилен телефон за време на маратонски марш од 50 километри.

Весникот „Шекули“ тврди дека во ист ритам се слушале и песни со антимакедонска содржина, но не наведува детали.

Никос Тоскас, поранешен грчки офицер, во интервју за весникот „Та неа“ тврди дека вакви песни редовно се користеле за да се подигне моралот на грчките војници, но додава дека тие биле забранети пред шест години.

Грчките војници вежбале во ритам и со антитурски содржини ... „Гледајте ги нив, се нарекуваат Албанци, ортоми ќе направиме од нивните црева... Гледајте ги нив, се нарекуваат Турци, чевли ќе направиме од нивната кожа“. На снимката се слушаат овие песни како ечат од грлата на грчките војници додека вежбаат. Заедно со војниците пееле и офицери и други старешини.

Навистина грозно ... 21 век сме ...

Повеќето од написот е преземено од написот на Дневник - Грчки војници се храбрат со националистички песни

Па блогери да ги пронајдеме снимките !!

No comments:

Blog Archive

Site Meter