Search This Blog

Wednesday, March 21, 2007

МЕГЛЕНА КУНЕВА

Меглена Щилянова Кунева ке биде деновиве - во жижата на македонската јавност заради својата изјава дека на Македонија не треба да и се дава датум за преговори ... "На Западниот Балкан не треба да му се дават датуми за членство" - изјавија Рен и Кунева.

** Политиката на давање датуми беше добра за Бугарија и Романија и на овие држави им даде мотивација, но сепак, за Западниот Балкан тоа не е добра идеја, рече Кунева одговарајќи на новинарско прашање.

Ваква изјава од една ЕУ еврокомесарка за Македонија секако е неочекувана и ке предизвика лавина од реакции ... Моето мислење е дека со ова бугарската еврокомесарка само истрчува во одбрана на ставот на другите членови на ЕУ - во стил на нашиот некогашен пратеник Фаик Абди - кој немајки свое мислење за темата, а сакајки да му се додвори на некого - стално велеше “ГО ПОДРЖУВАМ“ ...

Но да видиме која е Меглена Щилянова Кунева ... Меглена Кунева е политичр од кариера:

** Меглена Кунева е дъщеря на известния буфосинхронист и киноактьор Щилиян Кунев (който като студент по право в СУ е бил изпратен в концлагера Белене заедно с баща си - юрист, завършил Сорбоната).

През 1981 Кунева завършва право в Софийския университет "Климент Охридски". Защитава докторска дисертация в областта на екологичното право. Известно време работи като журналист в БНР. От 1991 до 2001 работи в Министерския съвет на длъжности от правен експерт до директор на международната дирекция.

** През юни 2001 е избрана за народен представител от листата на НДСВ, но през август напуска парламента, тъй като е назначена за главен преговарящ на България по присъединяването към Европейския съюз и заместник-министър на външните работи.
- На 29 май 2002 е избрана за първия български министър по европейските въпроси в правителството на Симеон Сакскобургготски.
- След изборите на 25 юни 2005 тя запазва своя пост на министър (без портфейл) по европейските въпроси и в правителството на Сергей Станишев.
- През октомври 2006 Съветът на лидерите на политическите партии от тройната правителствена коалиция я предлага за първи еврокомисар от България, въпреки че вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин обявява, че има и по-достойни канидатури. Кунева е официално номинирана за еврокомисар от Сергей Станишев на заседанието на Министерския съвет на 26 октомври 2006. Кандидатурата й е одобрена от Европейския парламент на 12 декември 2006

** министър по европейските въпроси (29 май 200217 август 2005)
**министър по европейските въпроси (17 август 200521 декември 2006)
**български европейски комисар (1 януари 200731 октомври 2009)

Има и свој официјален сајт ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter