Search This Blog

Thursday, March 29, 2007

СКОПСКИТЕ БИЛБОРДИ

Скопје е преплавено од Билборди ... На времето знам дека имаше пропис на прометните раскрсници и сообраќајници - кој забрануваше поставување на реклами кои би можеле заради одвлекување внимание на возачите - да предизвикуваат сообраќајни незгоди ...

Тоа изгледа не важи сега за Скопје ... Скопје е украсено ко новогодишна елка со милион билборди кои се и со огромни димензии ... Ги има на секаде - а нивните површини не ретко се исполнети со поровокативни содржини и голотија - која го мами окото на возачот ... Верувам дека се имаат случено “Х“ сообраќајни незгоди - кои биле предизвикани заради одвлекување на вниманието на окото на возачот во блискиот билборд ...

Градските власти се сурови во поставување на билборди на секакви места ... Предходно чистејки ги сите поставени диви табли и огласи кои јавуваат каде се наоѓа некоја фирма ... а Фирмарини наплаќаат на секоја фирма - еднаков износ дали е 1 вработен или 3000 ... Но тоа е друг проблем - “калимеровски“ би рекол - кој го дозволи закон кој би требало да се собори на уставен суд ... ако веќе не е и соборен ...

Башка што во Скопје Билбордот е даден само на две фирми “Евролинија“ и “Акцент Медија“ .. што представува монополизирање на еден бизнис ...

Последното поставување на огромен билборд пред Соборниот Храм представува нова дрскост на градските татковци - кои со огромниот билборд ја го покриваат Соборниот Храм ... и веројатно ке повредат многу чувства на верниците ...

Заислете ситуација на луѓе кои одат во храмот со потреба да се помолат на Севишниот ... или одат на исповест ... или на неделна литургија ... ке мораат да поминуваат покрај разголените тела на девојки кои ке рекламираат било што ... да речеме сладолед ...

Или друга ситуација ... вообичаено сите се крстиме кога поминуваме покрај цркви, манастери и други божји храмови ... и така крстејки се во колата во од ... на сред крстење наместо погледот кон крстот ... погледот ти паѓа во разголените гради или ноги на некоја згодна манекенка од билбордот ... и веднаш се соблазнуваш ... и мислата наместо кон господ ти оди кон манекенката ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter