Search This Blog

Tuesday, March 27, 2007

КОЦКАЊЕ и игри на среќа ...

Се радувам дека уште како мал ја научив лекцијата која секој коцкар кога тогаш ке научи - дека во кацкањето и игрите на среќа добиваат само оние кои ја организираат играта т.е. оние кои ја земаат “пикслата“ ...

Бидејки коцкањето е забрането - осем на строго определени места ... на времето луѓето кои ја љубеа коцката се собираа во некој стан а за возврат плаќаа на сопствениот на станот за “чистење на пикслата“ - пепељарата де ... отаму она што го зима позајмувачот на местото за коцкање се нарекува “пиксла“ ...

Коцкање е заеднички назив на сите игри кои вклучуваат вложување на пари ... Играчот кој победува - го добива вложените пари ... Денеска коцкањето е цела една нова индустрија ... во која мафијата има не така мала улога ... со организирањето на коцкарници се случуваат и првите перење на парите на мафијашките структури во светот ...

Има многу видови на коцкарски игри ...

"Beatable" casino games

"Unbeatable" casino games
Non-casino gambling games
Fixed-odds gambling

Fixed-odds gambling and Parimutuel betting frequently occur at many types of sporting events. In addition many bookmakers offer fixed odds on a number of non-sports related outcomes, for example the direction and extent of movement of various financial indices, the winner of television competitions such as Big Brother, election results. Interactive prediction markets also offer trading on these outcomes, with "shares" of results trading on an open market.

Sports betting

Main article: sports betting

Betting on team sports has become an important service industry in many countries. For example, millions of Britons play the football pools every week.

Историјата на коцкање е доста долга и стара ... Коцкањето е “спорт “ кој се врзува заедно со другите пороци - како ... пушење ... алкохол ... проституција ... дрога ... Не познавам човек кој видел аир од коцкање ... Коцкањето е порок за секој човек, кој ако го совлада - тешко го напушта ... еднаш коцкар секојпат коцкар ... пу, пу, пу ...

Коцкањето е порок кој е омилен во западната култура ... не дека го нема во другите култури ... муслиманството колку знам го забранува ... незнам како христијанството се однесува кон коцкањето ... Погледнете како се посматра коцкањето во филмската индустрија на западот ...

Коцкањето во Македонија има долга традиција ... Фанта , Покер, Купчиња и некои други игри со карти се малските начини на коцкање на постарите Скопјани ... Органицирани коцкарници во Македонија веројатно немаат голема историја ... Коцкарниците на времето беа организирани само за странци - кои со полни новчаници влегуваа во казината и во друштво на алкохол и еден вид кабаре го поминуваа ноќите ...

Но коцкањето почна да се организира и за широките народни маси - за сиромаштијата ... во вид на лотарија ... лото ... и спортска прогноза ... бинго ... Постаирте скопјани се сеќаваат на времето кога пред триесетина години продавачите на лозови шетаа од кефена до кафеана и продаваа лозови ... половинки и цели ...

Немаше машко од мое време кое не играше спортска ... а богами и ЛОТО кое беше во подем со организирано извлекување директно на телевизија и појавата на згодни ЛОТО девојки ... Меѓу првите беше тогашната убавица на Југославија ... Сузана Манчиќ ...

Денеска некако најпопуларни се обложувалниците - кои ја упропастија фудбалската игра ... гледам меѓу младите е ептен популарна а на убави локации никнуваат секојденевно нови обложувалници ... Популарни се но - не како порано и сега Лотото и Бингото ... а полека е се популарно тканареченото обложување на интернет - таканаречено онлајн обложување на се и сешто ...
Против ваков вид на обложување - пред некој ден дигна глас и Министерот за финасии - кое ваквото онлајн коцкање и обложување го нарече незаконско ... нормално од причина што државата во ова нема корист ... оние кои ја собираат пикслата се некаде надвор ... далеку во некоја друга држава ...

За мене секое коцкање е незаконито дејание и недозволиво е да се рекламира коцкањето на домашните медиуми ... Секојдневно гледам реклами за казина ... игри на среќа и слични други начини на коцкање ...

Добро многу од земјите живеат од таканаречениот коцкарски туризам - како и нашите градови во близината на грчката ганица ... Гевгелија - Дојран - Битола ... но зошто се рекламираат коцкарниците за обичните граѓани на Македонија ...

Во постапка е донесување на нов закон за игри на среќа ...

Дали само адреналинот е виновен за толкавата популарност на коцкањето или тоа е начин-стил на живеење ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter