Search This Blog

Thursday, March 08, 2007

РАМНОПРАВНОСТА НА ЖЕНИТЕ

терять голову от аромата. корица и роза.  519x600  142 Kb ---------  (кликните по изображению, чтобы вернуться)
Дали се жените рамноправни ... Што им фали на жените за да се осетат рамноправни ...

Денеска е нели 8 Март ... Некогаш во времето на Социал реализмот ... го изгегнувам зборот Комунизам - бидејки таков немаше ... ова беше Интернационален ден на жената - во кој се евоцираа спомените на вечната борба на жената за полова равноправност ... Клара Цеткин и 8-ми март ... Не ми е идејата да ги вратам спомените од некогашниот начин на прославите на 8-ми Март ... кога претежно само декларативно мажите се залагаа за рамноправноста на жените ... а всушност се се сведуваше на некакви екскурзии и теревенки по кафани ... каде претежно жените сами во друшво на по некој залутан маж во свадбарска атмосфера на танц и пот го салвеа денот ...

Идејата не ми е да полемизирам дали се жените рамноправни во денешниот свет на мажите ... Всушност сметам дека - се додека жените останат физички послаби од мажите тие ке бидат обесправени - бидејки во рингот на физичката борба со мажјакот немаат шанса ... Но ... жените секојпат можат да се користат со итрината ... нешто со кое и до сега успешно се бореле - за да доминираат над мажјакот ... Онака како Голијат се борел против Давид ...

Жените можат во секое време да го натераат - мажјакот да им јаде од рака ... но не со сила туку со итрината и лукавоста ...

Добро жената е и Мајка и заради потребата да го роди и одгледа детето додека не стане самостојно ... заради ова жената никојпат не може да биде равноправна со мажјакот ... кој знае да залута ... да се заборави ... Одговорноста на жената во животот е поголема ...

Ке завршам со пораката - не ја барајте рамноправноста ... не на сила ... бидите итри и користета ја итрината како ваше тајно оружје ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter