Search This Blog

Saturday, January 09, 2010

Плаошник „Св.Климент и Св.Пантелејмон“

http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-1Small-1.jpg?t=1263061471
1. Плаошник „Св.Климент и Св.Пантелејмон“
Локалитетот Плаошник во изминатите неколку години повторно го сврти вниманите врз себе поради својата словеита историја и важност за Охридското, Македонското но и светското културно и духовно наследство. На локалитетот повторно никна Свети Климентовата Црква. Заштитникот на Охрид Свети Климет т.е. неговите мошти се селеа од тука во Мал Свети Климент, за да преку Света Богородица Перивлсептос повторно се вратат на старото свето место. За некоја годнина тука повторно ке никне најстариот Универзитет во Европа СветиКлиментовиот, за што веќе неколку години предтходно се вршат обемни архееолошки истражувања врз сите културни слоеви на овој локалитет.              Повеќе ».....


http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-2Small-1.jpg?t=1263061581
2.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-4Small.jpg?t=1263062868
3.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-5Small-1.jpg?t=1263062958
4.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-6Small-1.jpg?t=1263063048
5.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-7Small-1.jpg?t=1263063154
6.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-3Small-1.jpg?t=1263063217
7.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-9Small-1.jpg?t=1263063301
8.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-10Small-1.jpg?t=1263063466
9.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-11Small-1.jpg?t=1263063537
10.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-12Small-1.jpg?t=1263063634
11.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-13Small-1.jpg?t=1263063671
12.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-14Small-1.jpg?t=1263063712
13.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-18Small-1.jpg?t=1263069012
14.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-16Small-1.jpg?t=1263069174
15.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-17Small-1.jpg?t=1263069226
16.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-19Small-1.jpg?t=1263075840
17.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-20Small-1.jpg?t=1263075888
18.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-21Small-1.jpg?t=1263075934
19.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-23Small.jpg?t=1263075986
20.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-24Small.jpg?t=1263076046
21.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-26Small.jpg?t=1263076096
22.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-25Small.jpg?t=1263076146
23.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-27Small.jpg?t=1263076186
24.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-28Small.jpg?t=1263126962
25.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-29Small.jpg?t=1263127042
26.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-30Small.jpg?t=1263127083
27.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-31Small.jpg?t=1263127124
28.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-32Small.jpg?t=1263127173
29.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-33Small.jpg?t=1263127222
30.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-34Small.jpg?t=1263127266
31.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-35Small.jpg?t=1263127322
32.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-36Small.jpg?t=1263127373
33.
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/7-37Small.jpg?t=1263127428
34.
http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/18Large-2.jpg?t=1230511176
http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/20Large-2.jpg?t=1230511255
http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/21Large-2.jpg?t=1230511288
http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/19Large-2.jpg?t=1230511214
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/92009-38Small.jpg?t=1262134670
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/92009-39Small.jpg?t=1262134726
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/92009-40Small.jpg?t=1262134790
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/92009-41Small.jpg?t=1262134931
http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/92009-42Small.jpg?t=1262135053
Мои поранешни написи поврзани со Охрид и Охридско
Во продолжение неколку корисни линкови за Плаошник:
 1. Плаошник или Плаош се нарекува месноста на јужната страна од ридот на кој се наоѓа стариод град Охрид, на околу 250м јужно од централниот дел од Самуиловата тврдина- Плаошник е познат како религиозен локалитет уште од почетоците на христијанството, а веројатно и пред тоа. Пронајдени се неколку големи ранохристијански базилики, како и остатоците од црквата Свети Пантелејмон која ја изградил и во која работел Свети Климент Охридски.- На 11 август 2002 година свечено бил осветен новоизградениот храм Светите Климент и Пантелејмон, кој всушност претставува реплика на Светиклиментовата црква, изградена на истите темели. Црквата била урната во периодот на Отоманското владеење и на нејзината основа била изградена џамија. По реставрацијата во 2002, по 530 години, овде повторно се пренесени моштите на св. Климент Охридски кои во меѓувреме биле сместени во црквата Света Богородица Перивлепта во Охрид. - Во манастирот околу црквата во времето на Св. Климент се наоѓала Охридската школа, жариште на словенската писменост и култура. Овде Климент Охридски, прв писател меѓу македонските Словени, ги составувал своите литературни творби, меѓу кои и Пофалното слово за Кирил, ремек-дело на средновековната словенска книжевност.
  - Археолошки истражувања на Плаошник се вршени повремено во текот на 20. век, а од 1999, се вршат континуирано и систематично. Главно наодите можат да се поделат на пред-климентов период кој го опфаќа периодот од праисторијата до 9.век, и климентов период кој започнува од 893. година кога Св. Климент Охридски ја изградил црквата Свети Пантелејмон, па сѐ до заземањето на Охрид од страна на турците во 15. век.
  - По доаѓањето на Османлиите, Климентовата црква била претворена во џамија, позната под називот Имарет џамија, која повеќе не постои.
 2. Свети Климент Охридски е еден од учениците на Кирил и Методиј кој учествувал во извршувањето на Моравската мисија. По смртта на Св. Методиj бил истеран од Панониjа од Германците и побарал спас во Бугариjа, која управувала со голем дел од Македонија во тоа време.- Со дозвола на бугарскиот цар Борис I оди во Охрид, во областа Кутмичевица каде во 886 година ја формира Охридската книжевна школа или попозната како прв словенски Универзитет, од кој како подготвени излегле 3500 ученици.- Климент Охридски е познат по тоа што ја има создадено кирилицата, која ја прави врз основа на грчката азбука но со модифицирани букви за прилагодување кон словенските фонетски карактеристики.
 3. Плаошник (10.08.2006) ...
 4. ПЛАОШНИК::Вечниот Храм
 5. Плаошник
 6. Плаошник - Св. Климент и Пантелеимон
 7. На Плаошник откриени 1.500 квадратни метри мозаици
 8. Климентовиот Манастир на Плаошник
 9. Св. Климентов Универзитет на Плаошник ...
 10. Плаошник - Охрид Plaosnik - Ohrid
 11. Базилика Плаошник

2 comments:

Anonymous said...

[b]Привет Всем! [/b]
Я Екатерина Игнатюк... и это моя первая для начало запись в этом блоге.
Исходя из теории разумного эгоизма и как настоящая "эгоистка" расскажу немножко о себе любимой.
Я молода, здорова, небогата но стремлюсь, амбициозна, полна сил и энергии.
Живу счастливо, чего и Вам всем желаю.
У меня есть Интернет Клуб http://www.2nt.ru/users/katya (Бактерии показали ученым пример альтруизма ) благодаря которому я наменрена помогать сохранять и улучшать здоровье людям.
Буду рада вас видеть у себя в клубе.

Предлагаю Вам [b][url=http://2nt.ru]реальные бесплатные секс знакомства в пятигорске [/url][/b] и др, с огромным количеством информации по интересующей Вас теме. Для себя я нашла много интересного.

Anonymous said...

Заранее спасибо всем большое!:)|Здесь много тем, приурочен ко растяжкам. У меня их огромное колличесво, выглядят шрамами,некоторые очень широкие, до 1см, есть ли тут люди у коих растяжки в последствии применения эфирных масел действительно сгладились? И еще вопрос, некоторое количество раз использовала масла миндальное и зародышей пшеницы, в качестве базовых... и добавляла масла пачули, нероли и лаванды. Так в последствии втирания этих масел на коже остается пленка!!! даже в последствии вытирания чистое чистом полотенцем, кожа скользит. Масла были аптечной компании Аспера. Без стёба, могу узнать остаются и масла других компаний на коже?|Вопрос для мужчин и для женщин.

[IMG]http://v7em.com/go/vnimanue.png[/IMG]

Blog Archive

Site Meter