Search This Blog

Friday, January 22, 2010

Држава на одредено време

Вработувањето на одредено време преку Агенциите за привремени вработувања е одличен начин како да се задскрие партијскиот дил членство да го удомиш на одредено време се разбира на државните јасли. Сето тоа е без контрола и законска процедура на институцијата конкурс. Со ваквиот начин на вработување партијските пулени од партијата на власт си закупуваат држава на одредено време. Оправдување е дека и Вие (конкуретската партија од предходната партија на власт) така правите кога сте на власт. Медиумите брујат дека дел од ваквите кадри но и оние од рамковниот дил по вработувањето седат дома и примаат плата – затоа што или немаат работа за нив или немаат каде ни да ги седнат.        Повеќе ».....

  • Според некои анализи, државната и јавната администрација брои околу 96 илјади вработени, од кои околу 10 илјади се државни и локални службеници, а други се вработени во разни агенции, образованието, полицијата, војската, здравството…
  • Во оваа бројка не влегуваат вработените во јавните претпријатија, кои исто така земаат плата од буџетот.
  • Но, ако се точни информациите на опозицискиот СДСМ дека над 30 илјади луѓе се вработени преку Агенциите за привремено вработување, излегува дека вкупната бројка на административците е над 126 илјади.
Постари написи поврзани со темата:

No comments:

Blog Archive

Site Meter