Search This Blog

Wednesday, January 27, 2010

Папандреу оптимистички настапил во Советот на Европа во врска со спорот за нашето име


Грчкиот премиер Папандреу одговарајки на прашања во Советот на Европа, изразил верување:              Повеќе ».....

  • Дека проблемот е сложен но дека брзо ке се реши на обострано задоволство
  • Дека не е потребна само географска одредница за нашата држава туку со името треба јасно да се разграничат Македонците во денешна Република Македонија од Македонците во Грчка Македонија и на културен план
  • Едно сложено име за севкупна употреба е формулата на Папандреу
  • Папандреу се повикува на меѓународното право како место кое треба да го даде решението за спорот
  • Проблемот со пребегнатите од Граѓанската војна во Грција и децата бегалци, го гледа како решлив во оквир на Законот за државјанство на Грција (*** колку што се сеќавам на тој закон тој е ригиден и не дозволува изјаснување на припадност на македонско малцинство во Грција)
Постари записи на темата:

1 comment:

Anonymous said...

A da go prasame kako toa ke ne razgranicuva nas takanarecenite egejci so rodninite od drugata strana na granicata ...... da ti e*am toa ciganot grcki i toj negov optimizam ..... bre,bre supak grcki.

Blog Archive

Site Meter