Search This Blog

Monday, January 25, 2010

Секој петок урда јадеш – Урда јади душа вади

Кога бевме мали деца, поголемите често не тераа да изговараме разни брзозборки – со цел да погрешиш и да испаднеш приглуп/смешен де. Поголемите се кинеа од смеење. Но помалите мораа да слушаат тоа што од нив се бара, инаку се знае чврга е најмалата казна.         Повеќе ».....


Една од брзозборките одеше вака: Секој петок урда јадеш; Секој петок урда јадеш; Секој петок урда јадеш; Секој петок урда јадеш; Секој петок урда јадеш; … и така во забрзан ритам неминовно ке мораше еднаш пред буквата „У“ во зборот „урда“ да ја изговориш буквата „К“ …
Така и нашиот Градоначелник на Скопје, за да ги израдува пензионерите Скопјани им ветил бесплатни автобуски карти. Е вред е де. Но не е вред кога тоа за пензионерите важи само во петок. Многумина прашуваат зошто баш петок е денот за гага автобус. Ми текна на моето детство и брзозборката “Секој петок *урда јадеш“ … Да не тера мајтап Градоначелникот на Скопје со скопските пензионери.
 • Секој петок урда јадам
 • Сцена 7: Балкан-блуз
  Што ден сме?
  БОРИС: Петок.
  ТОПУК: Петок.
  (Пауза.)
  Петок. Секој петок урда јадам. Ској петок кур да јадам. Да јадам?
  БОРИС: Не.
  ТОПУК: Ми се јаде урда.
  БОРИС: Јади.
  ТОПУК: Кур да јадам? Пичка ти материна. Урда јади душа вади. Зошто си правиш вакви работи? Ич не се цениш. Си ставаш здрава нога во трње. Што предлагаш сега? Кој да јаде кур?

No comments:

Blog Archive

Site Meter