Search This Blog

Sunday, January 31, 2010

Криза и казни – лакома власт казната ја стига на избори

Многу пати сум напишал, но ке напишам уште еднаш. Одсекојпат било и останало она што е за царот (државата де) мора да се плати. Нашите поробители турците данокот го прибирале преку црковните заедници. Имало периоди кога по неколку години турчин во одредени краеви не стапнувал, но обавезно одел кога крајот ке почне да касни со плаќање на данокот. Кога ке виделе дека на народот не му оди, дека годината е сушна тие ја оставале рајата да преживее за да може и идната година да земат данок. Ако пак аздисуваат имаат а не плаќаат тогаш настапувале драконски.            Повеќе ».....

Нашиве “Цареви“ – власта де, никако да ја научат лекцијата од турците. Тие зацртаниот данок по секоја цена сакаат да го приберат, не гледајки дали народот има или нема, дали стопанството има или нема. Секојденевно се зголемуваат апсурдно високи казни со иљадници евра. Човек да му е страв на улица да излезе, оти до работа да појде може ке заработи казни за две месечни плати. Кај нас е обратно оние кои аздисуваат се луѓе на власта. Тие ем имаат (работат со наместени тендери) ем данок и казни не плаќаат.

Лакомата власт заборава дека казната ке ги стигне на избори.

No comments:

Blog Archive

Site Meter