Search This Blog

Friday, January 08, 2010

Анонимни коментари на blog.mk

http://i579.photobucket.com/albums/ss238/pipomkd/komentari.jpg
Клик тука или на сликата за да видите подобро како треба да сетирате воколку сакате на blog.mk да имате “анонимни“ коментари. Анонимни е во наводници бидејки сепак во платформата го имате неговото АјПи.Една од главните „недостатоци“ на старата платформа на blog.com.mk беше неможноста секој да модерира со коментарите на својот блог. Така се чини десетина до дваесет блогери ја узурпираа можноста на нелогирано коментирње и плукаа по одредени блогови и блогери, труеја би се рекло:             Повеќе ».....
Сето ова допринесе многу блогери да ја напуштат старата платформа на blog.com.mk, да отворат свои домени или да отидат на други платформи. Можноста да се модерираат коментари на новата платформа на blog.mk, од повеќето блогери беше добро прифатена – малкумина беа тие што плачеја за слободата на изразување на интернет, сакајки да имаат маски кога коментираат. Некои од преселените блогери се вратија на оваа платформа. Но се случи да се отиде во друга крајност, т.е. многу малку блогери дозволија анонимни коментари на своите блогови.

Ова како тема произлезе од предходниот мој пост – Колку блогови/ери има на blog.mk. Што се однесува до мене јас преферирам да оставам отворена можност за коментирање само на членовите на платформата, сакајки пред се да потикнам што повеќе луѓе да се вклучат во платформата, да отворат блог – па еден ден и самите да пишат пост. Така ке се збогати МК содржина на интернет.


Од пред малку како да е исклучена опцијата за модерирање на коментари, барем директно од постот. Од главната страна за коментари ги има само овие можности:
- “не одобрувај | спам | избриши | одговори
- значи опцијата на модерирање на коментари е избришана/исклучена, веројатно е злоупотребена. Останува опцијата да се избрише коментарот, да се прогласи за спам или да не се одобри.
Ако остане вака да не може да се модерираат ниту своите коментари тоа ке значи дека ке мора да се внимава на содржината на коментарот додека не го објавиш.
На други платформи постои опција “прегледај“ – тука ја нема. Би било добро ако може да има барем “прегледај“. Инаку исклучувањето на опцијата на модерирање на коментар го оправдувам бидејки модерирањето на туѓ коментар е најмалку невкусна можност. Ако не те бендисува сеуште можеш да го избришеш коментарот, да се прогласи за спам или да не се одобри.

No comments:

Blog Archive

Site Meter