Search This Blog

Wednesday, January 13, 2010

Македонија земја со делумна слобода во 2009-та

http://i639.photobucket.com/albums/uu116/volan-s/FridamHaus2009Small.jpg?t=1263402680
Македонија земја со делумна слобода во 2009-та.    Повеќе ».....

Према годишниот извештај на Freedom House Македонија е скоро на истото равниште како и минатата година. Средната оценка за Политичките и цивилните слободи е тројка (скала од еден до 5) т.е. општа оценка делумо слободна. Оваа година е на 98 место на листата од 194 земји кои ги оценува Freedom House. Лани била на 73 место значи очигледен пад. Од балканските земји само уште Босна е позади нас. Сите останати Хрватска, Србија, Бугарија, Црна Гора напредуваа во рангот и не надминаа. На балканот останавме во друштво со Албанија, Косово и Босна.

Еве извадок од некои детали во извештајот за 2008-ма година (за 2009-та нема слободен извештај на нет) кои се однесуваат на Македонија:
 • Во Македонија има надолен тренд поради проблемите во изборите во 2008-ма,  имало и насилства и измами.
 • Бо изминатиот период имаме и бојкот на работа на Собранието.
 • Македонија не влезе ниту во НАТО ниту направи прогрес со ЕУ интеграциите.
 • Грција се спротивставува на името “Македонија”, тврдејќи дека тоа имплицира територијални и културни претензии према на грчкиот регион со исто име …
 • Бугарија тврди дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот.
 • Внатрешно, има лоши односи меѓу македонското словенски мнозинство и етничкото албанско малцинство – сето тоа го покренаа сомневања за долгорочната одржливост на земјата.
 • во 2.000-01 Албанците организираа вооружен бунт. Официјалните барања на востанието се поголема употреба на албанскиот јазик во официјални институции, зголемување на бројот на Албанците во државната служба, како и трансферот на некои владини овластувања на општините. Неофицијално, сепак, востанието беше во дел мотивиран од желбата да се контролира шверцот профитабилен правци во северозападниот дел на Македонија.
 • Земјата беше прогласена за земја-кандидат за членство во ЕУ во 2005 година.
 • По предлог на премиерот Груевски откако Македонија не успеа да влезе во НАТО во април 2008 година, се организираа предвремени избори во јуни 2008 година, тврдејќи дека опозицијата се залага за блокирање на реформите. Изборите беа најлоши во периоот на независноста.
 • Во многу случаи, полициските службеници биле вмешани во неправилности во изборниот процес, а 28 беа суспендирани во очекување на истрагата. Резултати во 197 избирачки места, или околу 10 отсто од сите гласови, мораа да бидат поништени.
 • Сепак, земјата направи одреден напредок во подобрување на бизнис климата од страна на локалните насочување на процедурите за регистрација на имотот, стартување на бизнисот, како и добивање на кредит.
 • Под притисок од албанските политичари, Македонија ја призна независноста на соседно Косово во октомври 2008 година, иако на јавното мислење покажа дека мнозинството од македонските Словени се спротивстави на потег.
Околу политичките права и граѓанските слободи оценките на Freedom House се:
 • Повеќето избори од независноста се смета задоволителен, според меѓународните стандарди, иако во јуни 2008 изборите беа нарушени со голем број на неправилности.
 • Во последниве години, односите меѓу кабинетот на претседателот и владата на премиерот Груевски биле заладени.
 • Корупцијата продолжува да го попречува економскиот раст и политичката транспарентност во Македонија, иако земјата има постигнато напредок во  последниве години.
 • Во јули 2008 година, Претседателот Црвенковски го помилува градоначалникот на општина Струмица на обвиненијата за корупција, како дел од договорот да добие СДСМ да се прекине бојкотот на парламентот; СДСМ тврди дека обвинувањата против градоначалникот биле политички мотивирани.
 • Уставот предвидува слобода на печатот. Клевета се казнуваат со парични казни, но не и од затвор.
 • Уставот ја гарантира слободата на религијата, но новиот закон што стапи на сила во мај 2008 фаворизира верски организации.
 • Уставни гаранции за слободата на собирање и здружување генерално се почитува. Невладини организации обично работат без мешање на владата.
 • Поголемиот дел од реформите што се нарекува во Охридскиот договор биле или се спроведуваат.
 • Спорови меѓу етничките Албанци и македонските словенски политичари продолжат, како употреба на албанскиот јазик низ Македонија, приказ на знамето на соседна Албанија, како и зголемување на бројот на етничките Албанци во владата.
 • Во многу погледи, Македонија останува етнички поделено општество, со двете главни етнички групи кои живеат во голема мера во различни области и учат во различни училишта.
 • Жените во Македонија ги уживаат истите права како мажите. Жените во моментов држат 2 од 22 позиции на владата и 38 од 120 места во парламентот, повеќе отколку во било кое време од независноста. Секој трет кандидат на изборната листа на партијата мора да биде жена.
 • Семејно насилство и трговија со жени остануваат сериозни проблеми, иако во последните неколку години бројот на тргувани жени е наводно се наоѓа во опаѓање.
 1. Према Фридам Хаус – Демократијата во МК оди наназад … Македонија и оваа година од Freedom House – е оценета со „тројка“ („делумно слободни држави“) на скала од еден до седум (еден е најдобра оценка), за политичките и за човековите права – анализирани се состојбита во 193 држави во светот … констатира назадување на демократијата во Македонија. Имено оценката е иста како и минатата година но со тонденција на нанадолу … … Од соседството во друштво сме со Албанија, Црна Гора и БиХ … Другите наши соседи се повисоко и се наоѓаат во групата на „слободни земји“ (Србија, Хрватска, Грција и Бугарија) … Македонија доби влошена оценка поради зголемениот прогон и насилство врз членови на политички партии за време на последните парламентарните избори , кои домашните и меѓународните набљудувачи ги оцениле како најлоши откако земјата стана независна …
 2. Индекс на слобода на здружување … Македонија последна во ЕУ … Последниот извештај на реномираната меѓународната невладина организација „Фридом хаус“, МК ја споредена со земјите од Централна и Источна Европа и ја рангира на последно место … овој извештај сигурно нема да се најде во владините рекламни кампањи…

No comments:

Blog Archive

Site Meter