Search This Blog

Thursday, December 06, 2007

МК книга на саемот на книгата во Бугарија ...

Еден од луѓето кои порано беа поактивни на сајтот на Блогерај беше и Комитата ... Пред малку ми пушти линк од неговиот напис на сегашниот негов блог - кој тука ке го реобјавам во целост ... за да видите како е представена МК книга на саемот на книги во БГ ... и како сето тоа го видел Комитата со своите очи и со окото на својот фото апарат ...

Сряда, Декември 05, 2007

Есенен панаир на книгата - НДК, 2007 г.

Чети докрай, за да разбереш как да спечелиш тениска с македонското знаме!

НДК

Не ми харесва НДК за панаир на книгата. Особено когато е разхвърляно по етажите.
В малката зала на последния етаж е най-добре да се прави. Така обикаляш - етажи, полуетажи. Има наистина повече място, но е хаос, и няма читава ориентация къде какво има.

Време е вече да се правят по-професионално тези работи. В Европа сме, трябва да се действа по-енергично. Стига аматьорски изпълнения. И да го разкарат тоя панаир от НДК - не му е там мястото.


Трагично аматьорство. Абе да бяха дали на бартер някой дизайнер от издателствата да им направи дизайна на таблата. Толкова ли е трудно да се сетят...

Македонският щанд


Македонският щанд (на издателство "Матица Македонска") определено е най-интересното и уникално нещо в това изложение. Няма откъде да си купите македонски книги през останалото време на годината. Явно покрай споровете с Гърция около името на държавата в Македония има голям импулс на национализма, защото и щандът беше истински национален:

1. Целият окичен с македонски знаменца (и на мен ми подариха)
2. Нерпекъснато звучаха патриотични песни (ама не от тези за войводите, а по-модерни, по-скоро аналози на "Моя страна, моя България" и "Една българска роза")
3. Персоналът беше облечен с тениски с македонското знаме.
4. Имаше голям телевизор с плосък екран, който въртеше презентации за Македония.


Някой да не е разбрал, че това е македонският щанд ? ;-)

Без "Философският ключ..." на Стефан Влахов-Мицов
никой щанд в България няма да е съвършен...


Няма лошо. Радвам им се, че имат такъв ентусиазъм.




Аз какво си купих от тях -

Клик на картинката за по-голямо, има интересни детайли.

Албумът "Македонските манастири" - 60 лева (ох!!), луксозен албум със страхотни илюстрации от македонските манастири. Заболя ме сърцето, но картинките си струват. Текста още не съм го чел.

"Автобиографията на Григор Пърличев" (10 лв.) - най-накрая я виждам в книжен вид (а не в електронен)

"Абецедар"-ът.(5 лв.) Фототипно издание на буквара, който е бил изготвен от гръцкото правителство за славянското население в Македония през 1925 г. На латиница. Никога не е бил използван по предназначение.

Две карти на Македония (2 лв. едната) - една пътна и една туристическа. (пътната ми я дадоха като бонус към манастирите)

В петък ще има македонски купон, на който ще се раздават фанелки и други сувенири. много ме е яд че няма да присъствам.


Интензивна кампания.

Какво си купих от другите щандове -

"Покривът" на Георги Марков (14 лв.). Същият Георги Марков - дисидентът, убит в Лондон. Мисля че романът още не е издаван никога в България. Прочетох десетина страници в трамвая. Засега върви супер.

"Животът като партия шах" (15 лв.) на Гари Каспаров. Прегледах съдържанието. Може би малко претенциозно, но интересен поглед към живота откъм шахмата. А и с удоволствие си я купих, дано моите левчета помогнат на Гари в борбата за демокрация в Русия.

"Осем години заложник на Кадафи" (5,70 лв.) на Кристияна Вълчева. Четох откъси в Интернет, очаквам много интригуващо четиво. Надявам се и да разбера повече за отношението на нашите правителства към случая в продължение на целия случай.

"Джак - направо от сърцето" (22,50 лв. - оххх!). Книга на Джак Уелч , човекът който спечели много милиарди за General Electric. Обичам да чета книги на успешни визионери. Дано е искрен, та и да науча нещо полезно.

И за малко да забравя - Жустин и Горица раздаваха автографи и консултираха на щанда на Сиела по повод новата си книга, за която ви говорих по-рано. Тичайте да си я купите, бе!


Отстъпки, вход, културна програма
Повечето щандове предлагат панаирна отстъпка от 10%. Има и вход от 1 лев.
Културната програма е ужасно описана. Много трудно е да се разбере кога какво се представя.


Много ме е яд, че няма да мога да присъствам. Ще се раздават всякакви сувенири.
Мен ме грабна това, че ще раздават тениски XXL, но за съжаление няма да съм там :-(

1 comment:

Стойчо said...

От македонския Дневник откраднаха централната снимка от този постинг без да посочат източника!

Blog Archive

Site Meter