Search This Blog

Monday, December 03, 2007

Македонска црква во Грција ... Царкњас

Ова е добра вест ... Слободата на здружување по верска основа е човеково право ...

Грчките власти в година ќе го признаат делувањето на македонската црква во Грција. Европскиот суд за човекови права во Стразбур им дал три месеци рок да ја спроведат пресудата, по претходна тужба на архимнадритот Никодим Царкњас за слободно изразување на верската определба на македонското малцинство, јави дописникот на Нетпрес.

За архимандритот Царкњас, мал е чекорот на грчките власти во подобрување на состојбата за почит на човековите права на македонското малцинство. Ова е позитивен тренд тврди познатиот борец за човекови права, но селективен. Грчките власти ги почитуваат првата на економските емигранти од Пакистан, Авганистан, а малцинствата кои со векови живеат на овие простори воопшто не се третираат.

Имам осечај дека Грција нема да ја почитува оваа одлука на Европскиот суд за човекови права во Стразбург ... ке платат само симболична казна како што плати и Бугарија во врска со регистрацијата на ОМО Илинден Пирин ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter