Search This Blog

Saturday, December 29, 2007

Беназир Буто ... Benazir Bhutto ... убиство ... самоубиство ...

Ретки се случаите кога жани влегуваат во висока политика. А а уште поретки случаите кова во муслиманските земји - жени влегуваат во врвот на политиката. Тоа им успеа на Индира Ганди која беше убиена (додуша тука се работи за друга религија ...), како иБеназир Буто во комшиски Пакистан ... која пред некој ден беше убиена во самоубиствен напад ...

Беназир Буто (рођена 21. јуна 1953. у Карачију - 27. децембар 2007 Равалпинди) је била прва жена на челу једне постколонијалне муслиманске државе. Харизматична госпођа Буто је изабрана за премијера Пакистана1988, али ју је након 20 месеци уз подршку војске сменио председник, Гулам Ишак Кан, искористивши Осми амандман устава да распусти парламент и распише нове изборе. Беназир Буто је поново изабрана 1993, али ју је три године касније разрешио тадашњи председник Фарук Легари, услед разних корупционих скандала. Године 2006, на захтев владе Пакистана, Интерпол је издао налог за хапшење ње и њеног мужа.

У октобру 2007, пакистанске власти су повукле оптужбе против Беназир Буто, и она се 18. октобра вратила у Пакистан. Већ сутрадан су у Карачију на митингу добродошлице поводом њеног повратка постављене две бомбе које су усмртиле преко стотину људи. Буто није повређена у нападу. Дана 27. децембра изведен је други антентат на скупу у Равалпиндију и овај пут атентатор је успео да смртно рани Беназир Буто током пуцњаве. Умрла је истог дана у болници у Равалпиндију.

Вистинската приказна за начинот на убиството на Беназир Буто е дека на митинг некој најпрвин пукал во неа, потоа активирал самоубиствена бомба и се саморазнел ... Утврдено е дека причина за смрта на Беназир Буто е фрактура на черепот, која настанала како последица од удар на нејзината глава со оштра ивица во колата.

Но факт е дека има убица кој во исто време е и самоубица ...

Самоубиството беше предмет на моето истражување во постот: САМОУБИСТВО

Од разни причини човекот посега по најскапоценото што го поседува - а тоа е својот живот – еден единствен и неповторлив. Па така познати се повеќе причини за самоубиство:

 • Лудост – длабока неуротско пореметување
 • Вродено тежнение према смрта (Фројд)
 • Безизленост
 • Социјални причини (општествено економски)
 • Неможност за обезбедување на егзистенција ...
 • Невозвратена љубов
 • Прашање на честа (харикири и сепуко) ...
 • Религиозна убеденест за продолжување на животот по смртта – со желба за “вечен живот“ или што побрза “средба“ со веќе умрените ....
 • Освета
 • Тероризам ...
 • Неизлечива болест или тешка старост (еутаназија) ...
Се прашувам дали е толку моќно “убедувањето на човековата психа“ дека со чинот на терористичкото самоубиство ке се остварат “светлите идеали“ и “верувашето во вечниот живот и блиската средба со твоите во задгробниот живот“...

Самоубиство по мене е израз на кукавичлук во немоќта да се избориш за своите цели на друг начин...

Самоубиство од политички причини - како е возможно тоа во денешно време ?? ... Ние во нашата историја имавме едно поснато самоубиство од политички причини, кое се случи во Скопје. Случајот на Мара Бунева ... која го уби ВЕЛИМИР Ј. ПРЕЛИЌ . Мара Бунева дојде со специјална задача да го ликвидира Прелиќ - но извршувањето на задачата ја одложуваше скоро година дена ... Одкога и се заканиле дека ке има последици нејзиното семејство (братот ... кој бил во Бугарија ...) таа го извбршува убиството и самоубиството ...

Прашањето ми е дали верското или политичкото убедување е доволна причина да се самоубиеш ?? ...

Ова го имаме секојдневно во Ирак ... Израел живее триесетина година со фанатички самоубиства ... САД и многу други земји живеат во страв од самоубиствата со кои би се нанеле бројни човечки жртви ... сетите се само на рушењето на кулите близначки во Њујорк ... активирањето на бомбите во метро станиците во Шпанија ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter