Search This Blog

Sunday, August 10, 2008

Стари Македонски народи/изворни песни ... Macedonian Folk Songs ...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/mk/5/50/Gajda.jpg

Балканот е преполн со историја ... позната е изреката “На балканот сите години се историски ...“ ... но, балканот е познат и по изворните народни песни и ора ... па така имаме нова изрека “Во Босна немој да пееш ке те натпејат ... во Србија немој да играш ке те надиграат ... а во Македонија немој ни да играш ни да пееш - ке бидеш ем надигран, ем надпеан ...

читај повеќе »

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/mk/0/04/Kaval.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/mk/e/eb/Mkduduk.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/mk/thumb/8/88/Zurla.jpg/120px-Zurla.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/mk/4/4e/Supelka.jpg

Македонија е културна ризница на прекрасни стари ора и песни ... некои од песните и ората се со сличен мелос и ритам и во две/три соседни земји како Македонија/Бугарија/Србија ... некои се пеаат и се подеднакво популарни во сите овие три држави а народот ги има засакано бидејки се блиски за нивната душа и ритам ... одговараат на менталниот склоп на народот од кај потекнуваат и се секако дел од културниот идентитет на народот ... многупати има “кавга“ меѓу соседите - чива е песната или орото ... македонска/бугарска/српска ... Јас би рекол тоа и не е толку битно чива е песната, битно е што пооделни песни и ора имаат посебно место во срцата на народите и се неодминливи во прославите (свадбите, славите, домашните веселби ...) ... на секој оној на кој одредена песна или оро му лежи на душата/срцето - треба да му дадеме право дека е и негова ... нешто слично како што јас сметам дека песните на Битлси се и мои ... дури и младите генерации ги прифаќаат со тек на време, па журките вообичаено завршуваат со некој чочек на маса/столче ... или лирска песна покрај езеро ...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/mk/b/b6/Mktambura.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/mk/a/a3/Tapan.jpg

Старите песни и ора се предизвик и за новите правци во музиката ... па имаме етно призвук и во сите нови и современи правци во музиката ... од Леб и Сол навака етно звукот е присатен во безброј групи и врвни пеачки имиња ... сполајму на господа и неодминливиот маестралниот глас на Тоше Проески направи прекрасен албум со етно звуци ... а имаме и неколку музички групи кои гајат типичен етно звук во современа обработка - пример Синтезис ...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/Riqq.jpg/200px-Riqq.jpg

МК влада годинава направи прекрасен проект каде на најврвните млади пејачи кои изведуваат забавна музика им пружи можност да направат преработка на десетина најпознати МК изворни песни ... кои се достапни и на интернет ... впрочем денеска сите песни се достапни на интернет ... само треба малку умешност и знаење да се дојде до нив ... некои од изворите се легални а некои за жал се нелегални ... но на крај и тие придонесуваат МК песна да стигне брзо и промтно во сите делови на светот, таму каде живее Македонецот и таму каде на МК душа и се милува да прослави некој среќен момент од својот живот ...

Интернетот направи многу да го доближи МК звук/мелос/ритам насекаде во светот ... денеска МК ора и песни се најдостапни од било кога благодарение на интернетот ... постов нема да се бави со сите главни извори каде се сочувани текстовите, нотните записи и изведби на најквалитетните МК изведувачи на старата народна и изворна песна/ора ... но ке си дозволам да дадам неколку линкови кои на брзина ги собрав од интернет и чинам се релевантни ... оние кои се значајни а не сум ги спомнал дајте линк во коментарите - ке го едитирам линкот и во постот ...

  1. Macedonian Folk Songs :: Македонски народни песни ... еден од најстарите и најквалитетни блогери во Македонија Panta Rei направи огромна архива на Macedonian Folk Songs :: Македонски народни песни - тој во повеќе години стално ја надополнува архивата на старите и изворни народни песни ... многумина му помагаат и секојденевно му праќаат песни кои не стигнал да ги обработи на својот блог ... Ако некој поседува запис на песна која ја нема во неговата одлично средена архива на песни по абецеда - нека му ја прати на неговиот меил the.goodbytes@gmail.com ... На блогот ке го најдете текстот на песната и мал аудио запис ... не дека неможел да го постави и целиот но GoodBytes сака да ги почитува авторските права на изведувачите ... единствено што сеуште не успеал да го достави покрај песните се нотните записи за да може секој музичеар кој знае ноти да ја свири било каде на земјината топка ... верувам дека истото GoodBytes ке го дополни во некоја наредна фаза ... секако во прашање е и време ... GoodBytes го има ова направено без да учествува во некој проект - го има направено за своја душа и срце и го поклонува на сите љубители на МК народна/изворна песна ... Од името на сите корисници на базата која ја има подигнато на нет му се заблагодарувам и го охрабрувам да продолжи и понатака ... вакво нешто требаше да го направи некој институт во МК, кој се бави со изворната народна песна ...
  2. Macedonian folk songs with lyrics and sheet music ... Она што го нема кај GoodBytes, нотните записи ... го има на овој линк кој содржи 780 народи и изворни песни ... потребно е само да кликнете на еден од 780 линкови и ке ви се отвори ПДФ приказ на нотниот запис на песната ...
  3. Македонски народни песни ... нема премногу песни но тие што ги има може и да се преслушаат ...
  4. македонски народни песни | macedonian folk songs ... интересен избор на блог посветен на МК изворна и народна песна ...
  5. Macedonian folk songs ... постара архива на ... Lyric songs ... Epic songs ... Labour songs ... Ritual songs ... Humorous songs ... Folk dance (ora) ...
  6. STARI MAKEDONSKI PESNI ... истотака една од постарите архиви ...
  7. YouTube архива на стари МК народни и изворни песни ... тука само треба да се пробува со точните називи на песните и ке се изненадите - ги има скоро сите ...
  8. Македонски ора ... ова е еден од ретките линкови каде можете да ги пронајдите МК народни ора и танци ... сајтот е мултимедијален ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter