Search This Blog

Monday, August 04, 2008

Инает држава ... Имаме ли ние “план“ како сами да си помогнеме ...

Со инает држава (фамилија) во услови на демократија, не може да се прави ... не може да опстојува ... Во историјата на нашето практикување на демократијата инаетот и непочитувањето на институциите на системот се редовна практика ...

читај повеќе »

  • албанските партии тоа одсекогаш го правеле - со тоа што “добриот“ го игра оној кој е во владата а “лошиот“ оној кој е во опозицијата ...
  • тоа се случува и со МК партии, опозицијата има силна потреба да ги блокира институциите на системот и да ги напаѓа дека се недемократски ...
  • а позицијата води инает политика и не ги почитува институциите кои се евентуално во “власт“ на моменталната опозиција ...
  • така е и кога имаме Влада од една партија а Претседател од друга партија ...
  • така е и со градоначалниците и локалната власт, т.е. оние општини кои имаат не-позицијска власт се маргинализираат ...
  • и обратно се помагаат оние општеини кои се од позиционата партија ...
  • тоа се пренесува и во судството ... не е случен последниот предлог на Павле Трајанов (гласноговорник на експериментите на влста ...), судиите да одат во пензија на 50 години ... така да се донесе “свежа крв“ во судството - читај партијски послушници од моменталната позиција ... толку е тоа провидно ...

Најновата ситуација кога опозицијата го напушти Собранието поради омаловажувањето на опозицијата ...

  • на најновиот предлог на Председателот за таканаречениот план за од три точки за враќање на опозицијата во Собранието ...
  • позицијата одговори со експресно прегласување на сите закони за кои председателот не се изјаснил дали ке ги потпише ...
  • утрово слушам председателот нема да ги потпише ни тие закони - бидејки не биле донесени во правна процедура ... демек тој не се изјаснил писмено за првите ...
Колку ова не кошта ... верувам многу а најмногу во очите на меѓународната заедница и потенцијалните странски инвеститори ... Зошто они би не примиле во своите редови НАТО и ЕУ - кога ние немаме елементарно почитување на своите институции ... Премиерот му се обраќа на Претседателот како на граѓанин но никако како на Претседател ... Претседателот веќе четири години ја практикува функцијата и ја застапува Македонија во странство ... но нашиот Премиер очито сеуште не го признава Претседателот за легален ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter