Search This Blog

Saturday, August 09, 2008

Презумпцијата на невиност ... казниво ли е непочитувањето на презумпцијата ...

Од кога го напишав постот за - Презумпција на невиност ... Presumption of innocence ... ме збуни правната ситуација дали некаде е пропишана казна за непочитувањето на уставнното право за Презумпција на невиност (член 13 од Уставот) Лицето обвинето за казниво дело ќе се смета за невино се додека неговата вина не биде утврдена со правосилна судска одлука.

читај повеќе »

Бидејки самиот не најдов казнени одредби во ниеден закон дури ни во - Закон за кривична постапка ... се обратив по меил до неколку видни правници кои ги познавам а упатив меил и до МК Хелшинскиот комитет - со молба да истртажат дали делото против повреда на уставниот принцип е казниво ... сите што ги консултирав ми упатија одговор дека за делото против повредата на Презумпцијата на невиност не посто казна во нашиот правосуден систем - ниту пак досега некој повел постапка во случај кога му е повредено правот на Презумпцијата на нневиност ... за пример го земам Андоновски и неговото спектакуларно апсење на ајродромот со примена на најбрутална полициска метода на специјалци против цивил кој излегува од меѓународен лет, враќајки се дома ...

Ме фрапира сознанието дека - во МК правна практика нема ниедна тужба, иеден правен спор против бројните примери на повредата на презумпцијата на невиност ... партиите, оние поголемите веројатно се задоволуваат со сознанието од типот ... ке видат оние другите кога ке дојдеме ние на власт ке ги растуриме и ке се одмаздиме за сето лошо што ни го правеа на нашите ПАРТИЈСКИ ЧЛЕНОВИ ... Партиите ги штитат своите членови и не е случајно што членовите на партиите (особено на оние најмоќните), не признаваат ниеден друг суд осем судот на партијата ... партијата на власт отиде понатака - таа во својата практика воведува паралелен систем на иследување дали е некој виновем преку воведување на историјските тројки ... брзо по ова воведување на УБК се додели 60 пати поголем буѓет од минатите години ... со право да ги потрошат партите без јавно обзнанување ...

Презумпцијата на невиност во случајот на Заев беше и сеуште е актуелна ... истакнати членови на ВмроДпмне бараат од Заев ДА ЈА ДОКАЖЕ СВОЈАТА НЕВИНОСТ - со враќање во истражниот затвор ... никаде во светот обвинетиот не докажува дека е невин - затоа и постои принципот на Презупцијата на невиност ...

 • Како генерален секретар на најголемата партија во државата, заради заштита на вистината, правниот поредок и имиџот на земјата инсистирам на одговор на прашањето -
 • Вашите обвинувања се пресериозни за туку така да се помине преку нив. Вие сте должен да одговорите на сите отворени прашања.
 • Вие, не може да очекувате дека ќе изнесете такви обвинувања без никакви докази и целата јавност ќе се сожали со Вас.
 • Г. Заев, Вие не сте никаква политичка жртва, Вие сте човек обвинет за криминал тежок скоро 8 милиони евра, и помилуван, аболиран од страна поранешниот претседател на Социјал демократскиот сојуз, г. Бранко Црвенковски, партија каде Вие сега сте потпретседател.
 • ... секаде во светот, луѓето кои се невини, или неправедно уапсени, ја докажуваат својата невиност пред судот и институциите.
Случајот Заев се актуелизира и со разни писма од затворениците од затворите кои бараат да бидат помилувани ... а невладино-владината осем што организираше трибина каде го нападна Претседателот - најави дека сега ке организира протести пред судот ...

Во Србија е актуелна иницијатива за измена на нивниот Закон за кривичена постапка - каде се предлага:

 • ... уводи могућност да суд у било којој фази кривичног поступка може врло строгим новчаним казнама санкционисати лице које својим јавним изјавама крши претпоставку невиности или покушава да утиче на независност или непристрасност суда.
 • Средства јавног информисања не смеју прелазити одређене границе, јер у противном ризикују да буду жестоко финансијски погођена.
 • Код нас је, међутим, било чак енергичних медијских кампања у односу на кривичне поступке који су у току, па су неки окривљени унапред третирани као криминалци, док су обрнуто, неки други „медијски ослобађани”.
 • Та врста медијског навијања, а понекад и харангирања је напад на судијску независност, јер судија је грађанин као и сваки други и не живи под „стакленим звоном”.
 • Ако се неки окривљени медијски унапред осуђује или ослобађа, онда је судија макар и подсвесно под великим притиском да донесе одлуку у правцу који му се „медијски сугерише”.
 • То некад може да асоцира на познато Гебелсово пропагандно правило о „лажи која поновљена хиљаду пута, постаје истина”.
 • Када је реч о судском одлучивању, медији немају право ни истину да понављају хиљаду пута, а камоли лаж. Не треба заборавити да у уређеним правним државама, истину која се тиче кривичног дела и кривице утврђује једино суд.
 • Медијска „осуда пре суда” може бити и веома сурова, а човеку који је тако „авансно стигматизован”, често ни каснија ослобађајућа пресуда, па ни накнада штете, није пуна морална сатисфакција, јер неки „жигови” и ране заувек остају.
 • Последњих година често смо сведоци јавног емитовања снимака хапшења осумњичених за одређена кривична дела, при чему је то често и прилика да полиција демонстрира своју обученост, па су тако, грађани могли да виде неке скоро „филмске акције”, када се разбијају врата, специјалци у посебним униформама и „до зуба” наоружани упадају у куће, уз гласне наредбе укућанима и осумњиченом итд.
 • Посебан проблем представља јавно везивање осумњичених; јер, с једне стране, зашто би се и везивао осумњичени за кога нема индиција да ће покушати бекство, односно повредити себе или другог, док с друге стране, ако је и потребно везивање, оно не треба да буде пропраћено медијски.
 • Акције лишавања слободе, по правилу, не би требало снимати и емитовати, а ако се то већ чини, треба избећи да се јасно виде лица осумњичених, јер то може представљати кршење претпоставке невиности, а то је често и веома нехумано, јер и ти људи имају породице, а није тешко замислити како се неко дете осећа када види родитеља у таквој ситуацији.
Дали и кај нас не е дојдено време некој да поведе постапка за измена на нашиот Закон за кривична постапка каде таксативно ке се наведат одредби за казнивост на повреда на уставниот принцип на Презумпција на невиност ... Ако Уставот ни е највисок акт - тој мора да се почитува ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter