Search This Blog

Thursday, June 07, 2007

МАСОВНА ДЕМОКРАТИЈА

Интересен феномен (што би рекол Џафери) е освојувањето на демократијата на балканските простори во кои спаѓа секако и Турција ... На избори учествуваат икс - ипсилон партии и поединци ... и сите се надеваат дека ке бидат избрани ... Тоа покажува дека демократијата ги преживува детските болести на овие простори ... во повој е де ... ја тренираме ... а богами имаме и тренери ... :)

- Гласачките ливчиња за претстојните парламентарни избори во Турција ќе бидат долги два метра …
- Должината на гласачкото ливче во Истанбул ќе изнесува 180 сантиметри, а во Анкара, Измир, Бурска и Мерсин - 150 сантиметри.
- Според новиот систем имињата на независните кандидати ќе бидат најгоре на гласачкото ливче, поради што значително се зголемува неговата должина.

Овие ливчиња по должината ме подсетуваат на нашите и комшиските ... Во развиените демократии на избори излегуваат едвај неколку партии а независни кандидати се мислена именка ...

- Demokratija ... izbori ... glasacki list ... Turcija ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter