Search This Blog

Thursday, June 21, 2007

ВРАБОТУВАЊЕ - Бродови, Платформи, Странски војски ... Хотелиерство ...


Во потрага по егзистенција младите од Македонија решението се почесто го бараат во времено и стално вработување во странство ... Кои се дестинациите и професиите кои се бараат во странство ...

- Нафтени платформи ...
- Крстосувачки бродови – таканаречени
„пловни градови“ ...
- Тука спаѓаат и тететните бродови – со долги релации ...
- Градежни работници – од сите типови ...
- Занаетчиски работници (гледачи, металостругари, машинбравари...)
- Земјоделски работници (овчари, работници за во фарми ...)
- Сезонски работи од областа на туризмот во соседните Грција, Хрватска, Црна Гора, Бугарија (келнери, сабарки ... особено кувари ...)
- Сезонски работи - сезонски земјоделски работи ... (праски, јагоди, маслинки ...)
- Чување на мали деца ... прислужнички – домарки ...

Ова се најатрактивните професии кои се бараат меѓу младите од Македонија ... Сетете се само дека во Куманово и Кумановско има неколку иљади вработени во Ирак и Авганистан - преку Брајан & Рут ...

За жал сето ова во Македонија се прави без организирано посредување на државната агенција за вработување ... иако во последните години дотурот на кеш во Македонија од нашите времено вработени во странство е преку една милијарда евра - на годишно ниво ... овој простор е одстапен на полудивите агенции за вработување - каде често се случуваат измами ... Колкава е оваа бројка на одлив на млади луѓе од Македонија не може да се следи но секако е неколку иљади годишно ... На горниот линк пробав да ја најдам бројката на Македонците на “времена“ работа во странство ... Вработувањето - барањето работа во Македонија е своевиден синдром ... или феномен што би рекол Џафери ...

Посебно се големи можностите на градежните работници - кои ако се организирани преку државната агенција за вработување ем ке најдат посигурна работа ... ем ке има шанса некојпат и да се вратат овие луѓе ... Порано кога беа моќни градежните компании од Македонија - кога бројката на вработени во Македонија во Градежништвото беше над 35.000 вработени од кои барем 7 проценти беа деташирани работниџци во странство - беше поорганизирано ... Моќта на градежните компании во МК во сегашноста е премала. Само Гранит и донекаде Бетон се некакви респектабилни градежни компани ... Останатите се на ниво на некогашните градежни задруги ...

Но да се вратам на темата ...

- Стотици млади од Македонија секоја година излез од сиромаштијата бараат на „пловните градови“ низ светот.
- Младите, главно на возраст од 18 до 34 години, пловат и работат на големите суперлуксузни туристички бродови, кои крстосуваат по морињата и океаните.
- За една година од градовите во источна Македонија, најмногу од Штип, Кочани, Виница, Свети Николе, Пробиштип, Берово, на брод првпат заминаа да работат стотина луѓе.
- Нивниот број е значително поголем, бидејќи ние вршиме регрутација и избор само за првата година, а потоа тие што веќе еднаш работеле сами се договараат со странските бродски компании и заминуваат - вели Дениза Миланова, раководителка на канцеларијата за источна Македонија на Туристичката агенција „Коузон“, која пред една година беше отворена во Штип.
- Селекцијата на кадри од Македонија најмногу се одвива преку нашата агенција, а бројот на заинтересираните е се' поголем.
- Во последните две-три години се искачи на 300 годишно, а годинава само преку нас очекуваме да заминат 370. Но, тоа се луѓе што првпат одат на работа на брод.
- Ние соработуваме со 12 такви компании, од кои три се меѓу четирите најголеми во светот.
- Многу е важно што младите работат легално на бродовите, со бродска виза во траење од осум до десет месеци, со платено здравствено и животно осигурување и што сите по одработениот договор се враќаат во Македонија - истакнува Зоран Кочоски, директор на „Коузон“.
- Македонците на бродовите главно работат како келнери, шанкери, готвачи, садомијачи, фотографи ...
- Пред тргнување се врши и дообука во агенцијата. Вкупните трошоци до заминување чинат околу 500 евра за кандидат, а сместувањето и исхраната на бродовите се на сметка на бродските компании, кои во најголем број случаи ги плаќале и авиобилетите.
- Месечната плата што нашинците ја заработуваат на бродовите се движела помеѓу 580 и 4.000 американски долари.

На прв поглед се изгледа супер и легално ... Да зирнеме кои се момците и девојките од Туристичката агенција „Коузон“

- ИНТЕРВЈУ ЗА PRINCESS CRUISES ВО СКОПЈЕ , 9 ЈУЛИ 2007
-
Ве информираме дека следното интервју на PRINCESS CRUISES во Скопје е закажано за 9 и 10 Јули оваа година . Како и досега , представниците на компанијата ќе престојуваат во Македонија и низ лично интервју со сите кандидати ќе изберат потенцијални „ нови “ Морнари .
- Позициите кои
PRINCESS ви ги нуди и овој пат се доста атрактивни.
ПОТСЕТУВАМЕ , дека овој пат компанијата има потреба од голем број на келнери со бродско искуство од другите компании .
- На ова интервју , PRINCESS ќе вработи и Фотографи и лица за работа во фри шоповите на бродовите .

- NCL повторно со нас во Македонија
- Една од водечките бродски компании Norwegian Cruises Line , ( NCL ) повторно е наш партнер. По двегодишна пауза , оваа реномирана бродска компанија , ни предложи соработка како официјален партнер за регионов ,( Македонија и Србија).

- Успешно реализирано интервју за RCCL & CCL
- Од 26 до 29 Март , во Скопје ( како што и најавивме ) го реализиравме првото овогодишно интервју за еден од нашите најголеми партнери , Royal Caribbean Interational ( Royal Caribbean Cruises Line & Celebrity Cruises Lines ) .
Низ летиридневните интервјуа , поминаа повеќе од 100 наши кандидати

ЗА КОУЗОН & КО,
- Kouzon
& Co. е агенција специјализирана за вработување и школување во странство на млади и студенти. Со Професионалноста изградена низ 9 годишното работно искуство, најдобрите понуди, реномето пред странските партнери и нашата љубезност Ви гарантираме успех во прифатените обврски.
-
Kouzon & Co. има ексклузивно застапништво на 47 странски компании и организации за територијата на Македонија, а од 2003 год. е основач и носител на НАЦИОНАЛНАТА МРЕЖА ЗА ВРАБОТУВАЊЕ како лидер во оваа област на нашата територија.
-
Kouzon & Co, е единствена агенција од Македонија , која е член на сите светски студентски и младински организации , како што се FIYTO , ISTC , STA , Stady Group и многу , многу други .

- Контактите телефонски за градовите низ Македонија можете да ги најдете тука ...

- Повеќе информации – како кои се работните позиции кои се нудат и какви се условите за прием и процедурите видите ги на самиот сајт ...

- Досга имало повеќе медиумски подршки за конзум ... на сајтот ги собрале а можете да ги видите тука ...

Дел од фото галеријата подоле ...


Kouzon & Co. ГАЛЕРИЈА


alaska (125).jpg

alaska (136).jpg

alaska (67).jpg

alaska (68).jpg

alaska (96).jpg

brodski sliki 123.jpg

brodski sliki 129.jpg

brodski sliki 130.jpg

brodski sliki 198.jpg

CIMG0023.JPG

CIMG0024.JPG

CIMG0029.JPG

CIMG0037.JPG

CIMG0038.JPG

CIMG0039.JPG

CIMG0040.JPG

CIMG0048.JPG

CIMG0049.JPG

CIMG0050.JPG

CIMG0057.JPG

CIMG0058.JPG

CIMG0059.JPG

CIMG0068.JPG

CIMG0069.JPG

CIMG0074.JPG

CIMG0080.JPG

CIMG0081.JPG

CIMG0090.JPG

CIMG0093.JPG

CIMG0095.JPG

CIMG0096.JPG

CIMG0103.JPG

CIMG0104.JPG

CIMG0105.JPG

CIMG0109.JPG

CIMG0110.JPG

CIMG0126.JPG

CIMG0127.JPG

CIMG0132.JPG

CIMG0133.JPG

CIMG0134.JPG

CIMG0136.JPG

CIMG0137.JPG

CIMG0143.JPG

CIMG0144.JPG

CIMG0145.JPG

CIMG0146.JPG

CIMG0150.JPG

CIMG0151.JPG

CIMG0152.JPG

CIMG0153.JPG

CIMG0154.JPG

CIMG0156.JPG

CIMG0157.JPG

CIMG0163.JPG

CIMG0164.JPG

CIMG0166.JPG

CIMG0168.JPG

CIMG0170.JPG

CIMG0171.JPG

CIMG0176.JPG

CIMG0177.JPG

CIMG0178.JPG

CIMG0180.JPG

CIMG0181.JPG

CIMG0182.JPG

CIMG0199.JPG

CIMG0200.JPG

CIMG0201.JPG

CIMG0202.JPG

CIMG0203.JPG

CIMG0204.JPG

CIMG0236.JPG

CIMG0237.JPG

CIMG0238.JPG

CIMG0239.JPG

CIMG0240.JPG

CIMG0241.JPG

CIMG0752.JPG

CIMG0832.JPG

CIMG0836.JPG

CIMG0845.JPG

CIMG0849.JPG

CIMG0900.JPG

CIMG0930.JPG

CIMG0931.JPG

CIMG0932.JPG

CIMG0934.JPG

CIMG0936.JPG

CIMG0937.JPG

CIMG0938.JPG

CIMG0957.JPG

CIMG0963.JPG

CIMG0977.JPG

CIMG0985.JPG

CIMG1062.JPG

CIMG1156.JPG

CIMG1167.JPG

CIMG1170.JPG

CIMG1173.JPG

CIMG1174.JPG

CIMG1176.JPG

CIMG1178.JPG

CIMG1179.JPG

CIMG1182.JPG

CIMG1185.JPG

CIMG1187.JPG

CIMG1192.JPG

CIMG1193.JPG

CIMG1198.JPG

CIMG1201.JPG

CIMG1202.JPG

CIMG1207.JPG

CIMG1209.JPG

CIMG1213.JPG

CIMG1237.JPG

CIMG1239.JPG

CIMG1244.JPG

Dime 1.jpg

Dime 2.jpg

Dime 3 (1).jpg

Dime 3 (3).jpg

DSC_0277.jpg

DSC_0279.jpg

DSC_0300.jpg

DSC_0304.jpg

DSC_0311.jpg

IMG_0063.JPG

IMG_0064.jpg

IMG_0066.jpg

IMG_0067.JPG

IMG_0068.jpg

IMG_0069.JPG

IMG_0070.JPG

IMG_0071.JPG

IMG_0075.jpg

IMG_0076.JPG

IMG_0080.JPG

IMG_0081.JPG

IMG_0109.JPG

IMG_0111.jpg

IMG_0119.jpg

IMG_0120.JPG

IMG_0126.JPG

IMG_0127.JPG

IMG_0129.JPG

IMG_0130.JPG

IMG_0131.JPG

IMG_0135.JPG

IMG_0136.JPG

IMG_0186.JPG

IMG_0218.JPG

IMG_0221.JPG

IMG_0224.JPG

IMG_0274.JPG

IMG_0298.JPG

IMG_0314.JPG

IMG_0316.JPG

IMG_0409.JPG

IMG_0411.JPG

IMG_0447.JPG

IMG_0475.JPG

IMG_0476.JPG

IMG_0477.JPG

IMG_0478.JPG

IMG_0485.JPG

IMG_0497.JPG

IMG_0501.JPG

IMG_0504.JPG

IMG_0510.JPG

IMG_0513.JPG

IMG_0514.JPG

IMG_0524.JPG

IMG_0525.JPG

IMG_0536.JPG

IMG_0539.JPG


P1010003.JPG

P1010004.JPG

P1010005.JPG

P1010006.JPG

P1010009.JPG

P1010011.JPG

P1010012.JPG

No comments:

Blog Archive

Site Meter