Search This Blog

Friday, June 01, 2007

ТУЃИ ПЕРЈА

Многу луѓе обожуваат да се китат со туѓи перја ... како Пауни... како Страчки де ... Премисата е дека не коректно да се китиш со туѓи перја ... Да препишуваш вредности кои не се твои ама ете го знаеш човекот и само затоа што го знаеш, се китиш со туѓите перја (се шлепаш ...). Ако си политичар со туѓи перја се китиш кога успесите на предходникот ги земаш како свои успеси ... заборавајки да кажеш дека за тој успех заслуга носи некој друг ... Често имаме преземање на текстови и друга интелектуална сопственост ... некажувајки го изворот, се китиме со туѓи перја ... Скоро сите луѓе јавно ке изјават дека не сакаат да се китат со туѓи перја - но сепак некој повешто некој помалку вешто се користи (се кити...) со туѓи перја ... Вообичаено ако се открие дека некој се кити со туѓи перја - настанува скандал (срамота ... брука ...) ... и таквите личности се отфрлаат како неинвентивни ... неспособни да закачат во шеширот и некое свое перце ... Китење со туѓи перја не се зема како мана ако јавно си признаеш дека перјата не се твои - но бидејки ти се допаѓаат ги користиш ...

Китење со туѓи перја е поим кој најчесто се сретнува во политичките пораки и обвинувања дека некој се кити со туѓи перја ... Вчера Премиерот Груевски беше обвинет од Шекеринска дека се кити со перјата на Бучковски - во врска со странските инвестиции ... набројувајки ги како свои успеси “Сосиете Женерал“, „Џонсон контролс“ и некои други ...

Со туѓи перја се китат и цели држави - кога истакнувајки културни вредности и историски личности како свои, се китат со туѓи перја ... такви случаи има безброј. Ние со нашите соседи имаме долга историја на китење со туѓи перја и меѓусебно обвинување дека некој се кити со туѓи перја.

- Со Бугарите имаме расправија за историските настани и личности, за кои и двете држави и нации велат дека се дел од нивната историја и култура ... Обвинувањето за китење со туѓи перја е обострано и бајаги долго ... Листата на историски настани и личности со кои се китат и двете нации е огромна ...
- Со Грците имаме меѓусебни обвинувања за китење со перјата на античката историја и Александар Македонски и воопшто користење на брендот Македонија е од поново време – но е ептен актуелно ...
- Со Албанија имавме размена на стручни наоди чив е Ѓорѓија Кастриот – Скендербег ...
- Со Србија во големиот дел на заедничка историја (во иста држава) имаме проблем да препознаеме чив е Марко Крале да речеме и многу други ...
- Со Италија можеби ке имаме проблем околу брендот Јустинијан ...

Идеката за овој напис “Туѓи перја“ ми ја даде написот на денешен Вечер - СОСЕДИТЕ СЕ ФАЛАТ СО ТУЃА АРХЕОЛОГИЈА - Србија ја носи Златната маска во Италија ...

- Една од четирите златни маски пронајдени кај Требеништа, бронзен кратер од истиот локалитет кај Охрид, што датира од 6-5 век пред нашата ера - ексклузивен сад за вино, единствен во Европа, златни сандали, пехари, исто од Требеништа, Народниот музеј од Белград, Србија ќе ги носи на голема изложба во Археолошкиот музеј во Адрија (област Венето), во Италија.

- Меѓу ексклузивните експонати се наоѓаат наоди откриени на античкиот град Стоби. Во поставката се наоѓа и единствената позната глава на таткото на цар Трајан од археолошкиот музеј во Ѓердап, бронезен сатир, статуи на Лара и на Венера од Стоби, бронзена статуа на Јупитер, како и бронзен шлем - маска од Смедерево, мермерен релјеф со претстава на Пан и нимфи од Стоби, сребрен сад од локалитет кај Лазаревац, вазни од Нови Пазар, хеленистички сад и накит од Будва, митри од злато, сребрени фибули и гривни од Чуруга. Се на се, над 500 вредни предмети, сопственост на Народниот музеј Белград. Изложбата носи наслов Античкиот живот помеѓу Дунав и Јадран.

Што е се одземено од Македонските простори кое е пред се Македонско културно и историско наследство а се чува низ музеите на Београд Софија и другите светски цетри пишував и евидентирав во постот: ВРАЌАЊЕ НА АРТЕФАКТИТЕ - дома

** Во Народниот музеј во Белград меѓудругите ги снимивме и

- златните наоди од ахајската кнежевска гробница во Требеништа,

(Златна маска из Требеништа, 6-5. век п.н.е.)
- сатирите од Стоби,
- скулптурата на Атена Партенон во бронза од Хераклеа други. Таму се и
- Андреашките двери од 14 век,
- Охридските двери од 16 век,(Царске двери, Охрид, 16. век)

- иконата „Св. Јован со крилја“ од село Враниште и др.

(Шлем, бронза, Требениште, 6-5. век пре н.е.)

(Двојне икона, Богородица са Христом, 14. век, Охрид)

** Народната библиотека „Светозар Марковиќ“ и во библиотеката во САНУ сите ракописи од познатите збирки ракописи од македонските манастирски школи, како и етнографски предмети датирани од 14 -19 век кои се наоѓаат во Манаковата куќа, во тамошниот Етнографски музеј.

** Во Археолошкиот музеј во Љубљана се снимени керамички сад и украс за каиш од Охрид и значајната „Глава на Фаустина“, а во Народната универзитетска библиотека Копитаревиот посен триод. Документирани се и неколкуте листови од Маринското евангелие од 11 век, во Народната библиотека во Виена.

** Во Националната библиотека на светски познатиот Британски музеј е снимено Четвороевангелието на митрополитот Јован, од 1355 година богато со илуминации, во нумизматичкиот оддел 19 монети од Стоби, а во археолошкиот оддел и биста на Есхин, како и ситна пластика на македонска бронза од железниот период со повеќе археолошки експонати.

** во Амстердам, во Археолошкиот музеј „Аларт Пирсон“, каде се наоѓаат бронзени рачки од порти со лавовски глави, ситна пластика од бронза но и еден калап за правење на штитови за војската на Александар Македонски, од кој тамошните музејски работници дозволиле да бидат направени копии. Но интерес не бил покажан.

За ова пишував и во постот: Што се е одземено од нашите цркви ...

** Од охридскиот манастир „Свети Наум“, кој една година бил под бугарска власт,биле однесени „на чување“ во софискиот музеј
- освен парите
-
повеќе вредносни старини
-
плаштеницата извезена со злато
-
позлатен путир
-
сребрена кутија со свети мошти од разни светци
-
две старословенски евангелија со корици од сребро.
** Од охридската црква „Свети Климент“ биле однесени „на чување“ во софискиот музеј
-
плаштеница на Андроник Палеолог
-
златна митра на св. Климент со бесценети камчиња и со крвче
-
реставрираниот жезол на св. Климент со змија од слонова коска,најдена во 1911г. кај Имарет во Охрид
- царските двери од црквата
-
бронзениот полилеј што бил составен од 19 дела
** Од другите цркви и мансатири, однесени „на чување“ во софискиот музеј се:
- Сто икони се извадени и ограбени од црквата „Св. Петка“ во с. Маловишта, општина Цапари.
- Од манастирот „Св Илија“ во Драгош се однесени 25 икони;
-
20 големи и 21 мала икона се земени од црквите од општината Секирани
-
20 икони од цркви во општината Ивањевци
-
Седум цркви се срушени во општините Брусник и Трново;
-
седум икони се однесени од општината Стругово
-
Од црквата во Рувци, Прилепско, одземени се икони
-
како и од цркви во општината Наколец
-
Загинале и иконите во селото Подмол
-
отоа од црквите во Старавина, Градешница, Брод, Тепавци, Гнеотино.
-
Икони се однесени и од параловскиот манастир „Св. Ѓорѓија“, општина Новаци,
- од црквата „Св. Аранѓел“ во Могила, „Св.
Никола“ во Раштани.

За слична проблематика пишував и во постот: Разнесено културно богатство ...

-Македонија - лулката на словенската писменост може само вербално да се пофали дека е токму тоа, бидејќи најголемиот дел од доказите за тоа - средновековните ракописи се чуваат во музеите, библиотеките и научните институции на соседите и во некои од европските држави.
-Во Македонија не е зачуван, односно нема ни еден од најстарите глаголски ракописи, иако седум од деветте најстари се создадени во Македонија, а токму најстарите и највредни ракописи се наоѓаат надвор
-Поголем дел од тие книги и ракописи денес се наоѓаат во повеќе европски градови, во Белград, Загреб, Москва, Одеса, Санкт Петербург, Софија, Пловдив, Краков, Букурешт, Ватикан, Минхен, Париз, Лондон, а мал дел (само 400) е зачуван во Македонија.
-Бугарите ги имаат највредните македонски ракописи
*Едно од најбогатите депоа со македонски ракописи во светот се наоѓа во Народната библиотека "Кирил и Методиј" во Софија. Таму се чуваат и неколку десетици ракописи од 14. век сите напишани на пергамент.
*Исто така и во Бугарската академија на науки и уметности се чуваат вредни ракописи од Македонија.
*Во Рилскиот манастир меѓу другото се наоѓаат и речиси најстарите македонски книжевни траги. Тука спаѓаат македонски глаголски листови од 11. век, а шест од нив се наоѓаат токму во Рилскиот манастир,
*а два листа во Руската академија на науките.
-Џинот продавал ракописи
*Преродбеникот Јордан Хаџи Константинов-Џинот, Цветаноски во својата книга го посочува како сопственик на приватна збирка на стари ракописи и како трговец со истите. *Видниот македонски преродбеник и доставувал на бугарската егзархија во Цариград и во Софија,
*а подоцна и на српското учено друштво во Белград многу вредни ракописи. Една колекција од 36 вредни ракописи и продал на Народната библиотека во Белград.
*Џинот во цариградски весник пишува дека во тој период додека тој живеел, најмногу ракописи имало во Охрид и Охридско, но таму калуѓери "не од наш јазик" ги уништувале меѓу другото и со фрлање во Езерото.
*Во некои странски библиотеки, денес има ракописи што дури и Џинот ги продал.

Веројатно пропуштив уште некој мој пост за ова ... но и ова е доволно ...

104 comments:

Anonymous said...

discount phentermine buy phentermine diet pills online - legal to sell phentermine online

Anonymous said...

buy xanax online no rx explain xanax high - overdose on xanax and ambien

Anonymous said...

buy phentermine online phentermine 37.5 90 - get phentermine cheap online

Anonymous said...

alprazolam xanax how much does xanax 1 mg sell for - xanax kava

Anonymous said...

buy xanax cheap xanax side effects long term - xanax pills vs bars

Anonymous said...

phentermine pills phentermine online consultation order - buy phentermine pills

Anonymous said...

generic phentermine phentermine pharmacy online consultation - phentermine give you energy

Anonymous said...

ambien zolpidem zolpidem overdose emedicine - ambien side effects for men

Anonymous said...

alprazolam mg xanax 720 - xanax 604

Anonymous said...

tramadol no prescription buy tramadol online no prescription overnight - buy tramadol montreal

Anonymous said...

phentermine online pharmacy buy phentermine online 37.5 no prescription - buy phentermine online in usa

Anonymous said...

generic phentermine online phentermine 50 30 - buy phentermine from australia

Anonymous said...

buy phentermine online buying phentermine online legal - buy phentermine today

Anonymous said...

buy phentermine phentermine online purchase - buy phentermine new zealand

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 200mg online - where to buy tramadol online

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol kali 083 - tramadol cheap

Anonymous said...

buy phentermine online buy phentermine online amazon - buy phentermine online with mastercard

Anonymous said...

discount phentermine phentermine hydrochloride buy online - phentermine online u.s. pharmacy

Anonymous said...

tramadol no prescription tramadol 50 mg buy online - tramadol drug class

Anonymous said...

phentermine online buy phentermine online without tx - buy phentermine no prescription cheap

Anonymous said...

phentermine online buy phentermine new york - buy phentermine hydrochloride online

Anonymous said...

buy phentermine online phentermine uk - is the phentermine online real

Anonymous said...

buy tramadol uk tramadol cod money order - tramadol online us pharmacy

Anonymous said...

buy tramadol hcl buy tramadol without rx - tramadol online shop

Anonymous said...

buy phentermine online buy phentermine 37.5 online uk - buy phentermine singapore

Anonymous said...

phentermine online buy phentermine us pharmacy - phentermine online no prescription cheap

Anonymous said...

cheap phentermine online phentermine 37.5mg online - buy phentermine 37.5 mg tablets

Anonymous said...

tramadol online tramadol 50mg vs. lortab 10mg - tramadol tylenol high

Anonymous said...

buy tramadol online no prescription cod buy tramadol hong kong - tramadol online overnight delivery

Anonymous said...

phentermine online buy phentermine for cheap - phentermine 30 mg ingredients

Anonymous said...

xanax online Vermont xanax 5 panel drug screen - xanax bars effects alcohol

Anonymous said...

xanax online pharmacy 1mg lorazepam vs 1mg xanax - drug test for xanax

Anonymous said...

xanax online Kentucky buy xanax no prescription needed - what does generic xanax pills look like

Anonymous said...

buy ambien purchase ambien online no prescription - ambien dosage for adults

Anonymous said...

order tramadol legal buy tramadol online us - buy tramadol online overnight

Anonymous said...

zolpidem without prescription ambien withdrawal time - ambien side effects loss of appetite

Anonymous said...

cheap 37 5 phentermine buy phentermine online amazon - phentermine buy without rx

Anonymous said...

buy tramadol cash on delivery buy tramadol in arkansas - buy tramadol montreal

Anonymous said...

buy tramadol cheap tramadol 200mg er - tramadol get high off

Anonymous said...

buy tramadol is it legal to buy tramadol online us - tramadol hcl xl 150 mg

Anonymous said...

buy tramadol overnight shipping tramadol online to florida - tramadol 50 mg hydrocodone

Anonymous said...

generic xanax California xanax for drug abuse - xanax bars 2 mg street price

Anonymous said...

buy ambien online recreational use of ambien cr - ambien side effects hair loss

Anonymous said...

ambien online without rx ambien detected urine drug test - ambien 6 hours of sleep

Anonymous said...

generic xanax Tennessee xanax overdose foaming mouth - xanax bars show up on drug test

Anonymous said...

ambien for sale generic ambien cr good - ambien cr 25 mg

Anonymous said...

where can i buy xanax online xanax bars fake - .5 mg xanax effects

Anonymous said...

buy ambien ambien sleep test - ambien dosage guide

Anonymous said...

xanax online Washington xanax dosage for children - 1mg lorazepam vs 1mg xanax

Anonymous said...

buy ambien ambien dosage instructions - ambien dosage ld50

Anonymous said...

buy xanax overdose of xanax to death - order xanax mexico

Anonymous said...

buy ambien ambien side effects during pregnancy - лекарство ambien cr

Anonymous said...

buy xanax online Maine xanax xr online pharmacy - alprazolam 0 5mg pra que serve

Anonymous said...

xanax online Washington xanax 901 s yellow pill - side effects xanax during pregnancy

Anonymous said...

can you buy xanax online legally xanax generic 25mg - valium vs xanax high

Anonymous said...

xanax online California effects does xanax have - can xanax overdose fatal

Anonymous said...

generic xanax Detroit xanax side effects paranoia - buy xanax online no prescription mastercard

Anonymous said...

buy xanax New York extract xanax quotes - xanax bars drugs.com

Anonymous said...

buy xanax xanax and alcohol liver - cheap 2mg xanax bars

Anonymous said...

zolpidem no prescription ambien cr 6.25 mg tablet san - ambien generic pills look like

Anonymous said...

buy ambien online ambien cr typical dosage - buy real ambien

Anonymous said...

order ambien online no prescription ambien cr generic - urine drug screen for ambien

Anonymous said...

ambien generic ambien pharmacy no prescription - ambien generic name dosage

Anonymous said...

ambien 10 mg ambien online with no prescription - ambien dosage for overdose

Anonymous said...

buy ambien online how long will ambien withdrawal last - ambien side effects violent

Anonymous said...

buy ambien ambience mall gurgaon contact no - generic ambien appearance

Anonymous said...

where to buy ambien online ambien generic available - ambien drug interaction xanax

Anonymous said...

ambien medication cost of ambien without insurance - can take 2 ambien 10mg

Anonymous said...

xanax pills xanax 2mg round - mastercard xanax online no prescription

Anonymous said...

ambien without prescription ambien 10 mg.efectos secundarios - ambience mall gurgaon movie tickets

Anonymous said...

buy xanax online Kansas City xanax and alcohol combination - xanax .5 side effects

Anonymous said...

zolpidem drug ambien high how long - ambien side effects ear ringing

Anonymous said...

xanax online Louisville buy non generic xanax online - can you take expired xanax pills

Anonymous said...

phentermine diet buy phentermine book without rx - order phentermine 37.5 from canada

Anonymous said...

buy tramadol can you buy tramadol online legally - tramadol same high as vicodin

Anonymous said...

order ambien online buy ambien online forum - ambien side effects rage

Anonymous said...

can you buy tramadol online tramadol $89 - buy tramadol with visa

Anonymous said...

buy ambien online ambien side effects pregnancy - ambien generic

Anonymous said...

tramadol online pharmacy buy tramadol australia - tramadol 100mg er

Anonymous said...

zolpidem drug high on ambien - ambien cr kinetics

Anonymous said...

buy tramadol can you buy tramadol over counter - tramadol online rezeptfrei

Anonymous said...

buy ambien buy ambien online usa - ambien side effects anxiety

Anonymous said...

generic ambien buy buy ambien online no rx - ambien cr generic dosage

Anonymous said...

discount ambien ambien side effects back pain - ambien side effects anxiety

Anonymous said...

generic xanax New Mexico buy cheap xanax online no prescription - will xanax and alcohol kill you

Anonymous said...

phentermine pills buy phentermine online mexico - buy phentermine 37.5 mg online

Anonymous said...

cheapest phentermine phentermine 15mg online - buy phentermine london

Anonymous said...

buy phentermine phentermine withdrawal - buy phentermine 37.5 online uk

Anonymous said...

buy phentermine buy phentermine 50 mg - buy real phentermine online no prescription

Anonymous said...

buy tramadol free shipping buy tramadol australia - tramadol online florida delivery

Anonymous said...

tramadol buy tramadol legal to order online - buy tramadol soma

Anonymous said...

buy ambien online ambience mall gurgaon contact no - ambien online no prescription canada

Anonymous said...

cheap tramadol no prescription tramadol 8 per day - buy discount tramadol

Anonymous said...

buy xanax xanax 1 mg pic - can you buy xanax in spain

Anonymous said...

buy ambien generic drug ambien cr - buy ambien online mexico

Anonymous said...

xanax order no prescription xanax and alcohol erowid - buy xanax online without prescriptions

Anonymous said...

phentermine side effects dangers buy phentermine uk online - phentermine online genuine

Anonymous said...

phentermine prescription buy phentermine without rx - can buy phentermine online

Anonymous said...

phentermine price phentermine 2 weeks - phentermine buy online

Anonymous said...

buy phentermine without rx buy phentermine 37.5 online cheap - buy phentermine mexico

Anonymous said...

buy phentermine phentermine online no prescription+cheap - buy phentermine in stores

Anonymous said...

buy tramadol next day buy ultram with no prescription - buy-tramadol.info

Anonymous said...

buy tramadol no prescription overnight tramadol hcl er 300 - legal buy tramadol online us

Anonymous said...

phentermine pharmacy buy the real phentermine online - cheap phentermine for sale online

Blog Archive

Site Meter