Search This Blog

Monday, July 06, 2009

Туристичка Влада ... Invest in Macedonia

http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/53103A4A7438CC4F927B1A6AFD398BAA.jpg http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/4E567689AD014141809D39ED934090C1.jpg
„Бејби“ владата на Груевски е Влада која има огромни ветувања кои не ги оствари пред се на полето на директни странски инвестиции. Амбициозниот економист Груевски кој во време на владеењето се зајакна и со магистерска титула во економијата највеќе паѓа таму каде највеќе ветуваше - дека во Македонија ке донесе силни невидени странски инвестиции. Едно време се говореше дека тие ке бидат толку бројни, што ке ни се здосади од нив - дури ке мораме и да ги ограничуваме.
Повеќе »
Уште во првата Влада, Груевски доведи дваица Министри без ресор кои беа директно задолжени за странски инвестиции Ташковиќ и Самак. Нив ги доведе од САД каде имаа свој живот. Владата им ги плаќаше кириите на нивните станови (ова беше укинато со одлука на Уставниот суд ...). Сето беше „зајакнато“ со доведувањето на Виктор Мизо на чело на Агенцијата за странски инвестиции (туркачот на Invest in Macedonia и зономанијата која не зафати ...). Во ова се вклучи и МНР која преку Агенцијата за странски инвестиции се ангажира за воведување на промотори за странски инвестиции во сите земји кои се потенцијални странски инвеститори ... беа ангажирани десетици луѓе. На сето тоа се придодаде новата главна задача на Амбасадите и Амбасадорите - остварување контакт со странски инвеститори по план ... нема доволно контакти/средби со потенцијални странски инвеститори, следуваат казни/награди за амбасадорите и промоторите (планска/комунистичка економија ...)...

Често во сето ова се вклучуваше и Премиерот и повеќе од пола Влада на Груевски во таканаречените “Роуд шоу“ ... последното се оствари во САД со посебен акцент на Силиконската долина ... каде како најголем дострел се донесоа потпишани две Писма за намери - кои беа проследени со огромна медиумска помпа. Таква медиумска помпа следеше и со секое ново потпишано Писмо за намери ... (во Италија, во Франција, со Словенците, со Израелците и со кого уште не ...)... Ке заборавев сето ова одеше со високобуџетно трошење на пари за реклами по светските медиуми, сето вклопено во високобуџетниот програм “Invest in Macedonia“ ... Странските инвеститори се помагаа со учество на Владата во дел од припремните инвестиции на странските инвеститори, нешто кое се коси со немешањето во рамноправноста на странските и домашните инвеститори ... Ке го заборавев големото очекување на стварањето на поволна бизнис клима за странски инвестиции пред се со многуфаленото најниско ниво на даноци во Македонија (славниот низок равен данок) - кое пред некој ден заврши како бизнис осека на сите нивои, особено на полето на странски инвестиции кое се движи околу нулата ...

Одкако сета оваа политика на големи ветувања и исчекувања од странските инвестиции се издиша како што се издиша балонот кој стоеше долго време на владата на РМ на кој пишуваше “Invest in Macedonia“ ... дојде период на барање во спас во задолжување кај странските кредитори - нешто со кое ке справуваат индните генерации а за ова Влада ке значи веројатно повторување на сценариото во Хрватска каде Санадер неочекувано се повлече ... “Грујо Њу Дил“ е новата формула за економскиот раст на Македонија, осум милијарди евра инвестиции во Македонија - лесно ветена лага на последните парламентарни и локални избори (осум пати го надминаа Цилета ...)... На крај се случи да летаме во место, дури и да се враќаме наназад ... Градењето на добра клима за странски инвеститори е оштро попречено со спорот на Владата со ЕВН - кој е пресвртница во градењето на добрата клима за странски инвестиции ...

Зоно-манијата како политика се пресели и кај локалните власти во сите поголеми градови во Македонија се отвараа “слободни царински зони“ ... таа беше обилно користена како ветување во последните предвремени парламентарни избори и делумно во локалните.

Сето ова почнав да го следам на мојот блог како тема од економијта која ми е определба по вокација. Иако бев скептик на големите ветувања скоро година дена се воздржував од големи критики за овие големи ветувања - за кои стално се наоѓаше оправдување дека носењето на странски инвеститори е долгорочен процес кој се остварува бавно. Најпрвин го нападнав Ташковиќ кој кога дојде во Македонија времето го користеше да се забавува со нашиот познат џетсет - кој го ангажираше во своите патувања ... Самак по Ташковиќ (отиде низ вода) ке биде веројатно втората жртва на лошите резултати на полето на странски ивестиции.

За оние кои сакаат да кажат дека е лесно да се критикува без ништо да се предлага, ке подсетам дека скоро секојпат предлагам одредени решенија - еве на пример прочитајте го мојот пост Одржлив развој ... или Оној ден кога Курто и Мурто ке се договорат да и тргне на Македонија а не на нив ... ке ни тргне со страшно брзи чекори ... или Даночна политика ... како и ИМА ЛИ СПАС, КОЕ Е ЧАРЕТО ...

7 comments:

Anonymous said...

Epa druze dobar ti e tekstot emi koga si vaka bistar i pameten iako ne ja miluvas ovaa vlada,pa kako sto velis sekojpat predlagas nekoi resenija ....... epa daj im nekoj sovet,nekoe resenie,kako da se izvadat od kalta i tie i nie ...... pa da ne ogree sonce,ona od staroto zname,ti teknuva .....

Anonymous said...

Good day !.
might , perhaps very interested to know how one can collect a huge starting capital .
There is no need to invest much at first. You may commense earning with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you haven`t ever dreamt of such a chance to become rich
AimTrust represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

Its head office is in Panama with structures around the world.
Do you want to become an affluent person?
That`s your chance That`s what you really need!

I feel good, I began to get real money with the help of this company,
and I invite you to do the same. If it gets down to select a correct companion utilizes your money in a right way - that`s AimTrust!.
I make 2G daily, and what I started with was a funny sum of 500 bucks!
It`s easy to get involved , just click this link http://nosoxikah.arcadepages.com/jiqirax.html
and go! Let`s take this option together to get rid of nastiness of the life

Anonymous said...

Hi !.
You may , perhaps curious to know how one can reach 2000 per day of income .
There is no initial capital needed You may begin to get income with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you need
The company represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

It is based in Panama with structures everywhere: In USA, Canada, Cyprus.
Do you want to become a happy investor?
That`s your chance That`s what you wish in the long run!

I`m happy and lucky, I started to take up income with the help of this company,
and I invite you to do the same. If it gets down to select a proper companion utilizes your savings in a right way - that`s the AimTrust!.
I make 2G daily, and my first deposit was 1 grand only!
It`s easy to get involved , just click this link http://juvoninocy.dreamstation.com/ewybysi.html
and lucky you`re! Let`s take our chance together to become rich

Anonymous said...

Hi!
You may probably be very interested to know how one can make real money on investments.
There is no need to invest much at first.
You may begin to get income with a money that usually goes
for daily food, that's 20-100 dollars.
I have been participating in one company's work for several years,
and I'm ready to share my secrets at my blog.

Please visit my pages and send me private message to get the info.

P.S. I make 1000-2000 per day now.

[url=http://theblogmoney.com] Online investment blog[/url]

Anonymous said...

Hi!
You may probably be very curious to know how one can make real money on investments.
There is no need to invest much at first.
You may begin earning with a sum that usually is spent
on daily food, that's 20-100 dollars.
I have been participating in one project for several years,
and I'll be glad to share my secrets at my blog.

Please visit my pages and send me private message to get the info.

P.S. I make 1000-2000 per daily now.

[url=http://theinvestblog.com] Online investment blog[/url]

Anonymous said...

Good day, sun shines!
There have been times of troubles when I felt unhappy missing knowledge about opportunities of getting high yields on investments. I was a dump and downright pessimistic person.
I have never thought that there weren't any need in large starting capital.
Nowadays, I feel good, I started to get real income.
It's all about how to select a correct partner who utilizes your money in a right way - that is incorporate it in real business, and shares the income with me.

You can ask, if there are such firms? I'm obliged to tell the truth, YES, there are. Please be informed of one of them:
http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

Anonymous said...

Glad to materialize here. Good day or night everybody!

We are not acquainted yet? It’s easy to fix,
my name is Peter.
Generally I’m a venturesome analyst. recently I take a great interest in online-casino and poker.
Not long time ago I started my own blog, where I describe my virtual adventures.
Probably, it will be interesting for you to find out about my progress.
Please visit my diary. http://allbestcasino.com I’ll be glad would you find time to leave your opinion.

Blog Archive

Site Meter