Search This Blog

Monday, July 27, 2009

Оставки на министрите ...

Оставки на министрите во светот се вообичаена работа, особено оставките на министрите за транспорт и врски. Чести се оставките и на првите министри т.е. на Премиерот на некоја влада - по што автоматски паѓа целата влада. По секоја поголема сообраќана трагедија непишано правило е одговорните министри да поднесуваат оставки. Тоа се случува во моментите и во Хрватска. Министерот за транспорт на Хрватска понуди оставка како морален чин поради ислегување од шините на еден воз во која прилика имаше осум погинати патници ...
Повеќе »
Осем Антоние Пешев во Македонија немаме понудена оставка која е прифатена од некој Министер. Последен кој понуди оставка но не му беше прифатена беше Министерот за полиција Фрчковски, но не беше прифатена. Во минатиот состав на владата на Груевски имавме погибие на 11 војници во хелихоптерската несреќа. Од тохаш помина година ипол. Виновник не е пронајден, а тогашниот министер за одбрана несакаше ни да помисли за оставка ... Министерот Маневски беше фатен инфлагранте во недозволено со закон прекршување на правилата - не ни помисли да си даде оставка ...

Е да, го заборавив Боцевски кој си даде оставка но не ги образложи причините ... Оставка даде и еден поранешен Министер за Култура (забрануваше театарска престава ...)... Оставка даде и сегашниот предходен Министер за Култура (поради политички притисок во неговото работење) ... Ке ја заборавев оставката на Премиерот Хари Костов кој си даде оставка поради неможноста да казни некои свои министри кои беа фатени во недозволени дејствија, со што докажа дека во Македонија веќе одавна фунционира бипартијска држава - имаме поделеност на власта во МК и АЛ фактор. И во последната смена на министрите во Владата на Груевски иако имаше незадовослтва и од министрите албанци, не беше сменет ни еден.

No comments:

Blog Archive

Site Meter