Search This Blog

Wednesday, July 08, 2009

Изборен парадокс - политичар што знае да одмолчи ... Ќутолози наместо политиколози ...

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/--2copyLarge.jpg?t=1247048334
Собраниски “ќутолози“ ...
Светлана Јакимовска, Зоран Петрески, Веле Георгиевски, Ванчо Коцев, Нада Станчевска, Ристо Стојанов, Ивица Георгиевски -ВМРО-ДПМНЕ, ... Ристо Пенов-ЛДП, ... Али Ахмети, Фазли Велиу, Џеват Адеми, Теута Арифи и Блерим Беџети од ДУИ, ... Арбен Џафери и Мендух Тачи од ДПА, Фијат Цаноски - ПЕИ и Кенан Хасипи од ДПТ ... Имер Селмани - Нова демократија
Во Македонија има еден парадокс. Политичар стана успешна професија само на оние кои знаат да молчат. Ова е долгоогдишна практика на од народот избраните пратеници во Собранието на РМ. Извештајот покажува дека повеќе од половина пратеници уста не отвараат а една третина е едвај присатна на седниците ...

Дека не се популарни политичарите кои незнаат да мочат, т.е. трчаат пред партијскиот поглавар се уверуваме на следните избори. Оние кои “успешно“ молчеле и кревале рака по директива добиваат втор мандат. Оние кои дуваат низ ветар ги снемува. Во двете поголеми партии има забрана за давање на неконтролирани изјави за медиумите ...

Вообичаено за политичар се бира човек ко има способности во елоквентен говор, за да го убеди политичкиот противник и гласачот дека тој и партијата се во право и допринесуваат за севкуното задвижување на општествените процеси на подобро ... во Македонија важи правилото молчи и гласај ... Ќутолози наместо политиколози ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter