Search This Blog

Thursday, July 16, 2009

Ке се најде ли јунак да ја исправи МК транзиција ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/zivotbezgraniciangliskiLarge.jpg?t=1223116510
И тоа се случи, по 20 години изолација Македонија е повторно земја на белата шенген листа на ЕУ државите. Денешните политичари успеваат да ни продадат како врвен нивен дострел нешто што пред 20 години го имавме - безвизен режим на патување. Европа по распадот на ЈУ новите државички осем Хрватска и Словенија (католички држави) ги стави во карантин за да не ја заразат цела Европа со национализмите кои предизвикаа војни од невидени размери во Европа.
Повеќе »
Демек заслужни за ова се сегашната власт и сите изминати во транзицијата. Каква е таа придобивка која треба да ја славиме а представува нешто што сме го имале, а сме го изгубиле поради неспособните власти кои не владеат овие 20 години ...

Осем што новите власти/политичари ни донесоа режим на визи кон ЕУ државите, тие ни го уништија и стопанството. Створија армија на невработени, огромна сиромаштија, никојпат побројна. Ги затворија фабриките и рудниците. Буѓетот нивниот главен колач многупати го зголемија (за да може со сласт да го потрошат ...). Направија приватизација по нивна мерка каде како транзициони профитери се офајдија со имотот кој до тогаш припаѓаше на народот и работничката класа. Некоја идна Влада/Премиер ке мора оваа криминална приватизација да ја преразгледа, прочешла и да ја исправди неправдата нанесена кон народот и работниците кои останаа со прстот во уста и на улица ... многумина се упатени на контејнерите како едиствен приход за егзистенција.

Оној кој ова ке го понуди и ке биде убедителен во своите ветувања ке владее во Македонија. На него секако нема да му биде удобна власта - бидејки моќниците се многу моќни. Сега ја имаат полицијата како нивна заштита а тогаш ке ја имааат мафијата повторно како нивна заштита. Но земјата стално раѓа синови и керки и ке се најде јунак и за таа задача.
http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/3CF865CAA98026489CA11ED9AE9ABBF1.jpg

1 comment:

Anonymous said...

http://majtap.wordpress.com/2009/07/16/bpp/

Поздрав, Александар :)

Blog Archive

Site Meter