Search This Blog

Thursday, April 19, 2007

ОГЛЕДАЛЦЕ - огледалце мое ... кажи на светот кој има најголем БДП

Кога на државата нема да и се свидеше некој податок таа веднаш ке го решеше проблемот - ке го сменеше директорот на Дежавниот завод за статистика . ...

Едновреме се манипулираше со растот на индустриското производство и со податоците што излегуваа од државниот завод за статистика ...

Потоа флагрантно се влијаеше на податоците од последниот попис - во однос на бројот на Аблнците во МК ...

А сега на државниот завод за статистика му се ампутира дека не го мери реално порастот на “БДП“ ...
............................
СТАТИСТИКАТА ВИНОВНА ЗА НИСКИОТ ЕКОНОМСКИ РАСТ
Владата ќе ја менува методологијата за пресметка на БДП
Вест-Година: 7 Број:2049 Четврток 4/19/2007

** Министерот за финансии Трајко Славески вчера најави дека ќе се менува статистичката метода за пресметување на растот на бруто домашниот производ (БДП) , бидејќи не го прикажува реалниот економски раст.

** Славески вели дека неопходно е унапредување на начинот на пресметка, бидејќи дури и стапката за ланскиот развој од 3,1 отсто е потценета и не одговара на реалната раст од минатата година. Владата за годинава најави раст од шест отсто, но, со актуелната метода не може да потврди дека го реализирала.
......................

*** Изгледа пак ке го менуваат директорот во Државниот завод за статистика ... Smiling

*** Огледалце огледалце мое ... кажи на светот најубав кој е ... кој има најголем раст на “БДП“ де ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter